Zielone warzywa duszone w sosie maślanym
Dziś przedstawiam bardzo wiosenny dodatek do każdego dania głównego. W końcu pojawiły się w sklepach w dobrej cenie moje ukochane szparagi, trzeba więc je wykorzystać, a sezon na nie niestety jest dosyć krótki. Przeglądając ostatnio książkę Gordona Ramsay’a “World Kitchen” natknęłam się na przepis na wiosenne warzywa duszone w sosie maślanym i stwierdziłam, że go wypróbuję. Przepis jest bardzo prosty i składa się z niewielu składników i miałam obiekcje czy to będzie smaczne. A wyszły pyszne! Aż sama się zdziwiłam, że tak proste danie może tak dobrze smakować. Nawet mój ukochany, który za warzywami nie przepada stwierdził, ze mu smakują ? Jeżeli lubicie szparagi, szczególnie łatwe w przygotowaniu, polecam też mój przepis na szparagi z czosnkiem i parmezanem, też szybkie, łatwe i pyszne. Zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Zielone warzywa duszone w sosie maślanym(6-8 porcji)
Składniki:
- 100 g masła
- 2 szalotki (lub 1 cebula), pokrojone w cienkie plasterki
- 200 g fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami i przekrojone na pół
- 200 g zielonego groszku (może być mrożony)
- 2 pęczki zielonych szparagów, przyciętych i pokrojonych wzdłuż na 3 części
- 400 ml gorącego bulionu warzywnego
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Rozgrzej masło w dużej i głębokiej patelni, wrzuć szalotki i smaż na średnim ogniu przez 4-5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż zmiękną.
- Dodaj fasolkę i smaż na średnim ogniu przez 2 minuty. Następnie wrzuć szparagi wraz z groszkiem, zalej bulionem i gotuj pod przykryciem przez 3 minuty lub do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie, ale wciąż jędrne.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku i podawaj polane maślanym sosem.
Smacznego!
English version
Butter braised green vegetables(6-8 servings)
Ingredients:
- 100 g butter
- 2 shallots, finely sliced
- 200 g green beans, trimmed and cut in half
- 200 g peas (can be frozen)
- 2 bunches green asparagus, trimmed and cut into three
- 400 ml hot vegetable stock
- salt and pepper
Preparation:
- Melt the butter in a large pan, add the shallots and cook gently for 4-5 minutes, stirring occasionaly, until softened.
- Add the green beans to the pan and cook over a medium heat for 2 minutes. Tip in the asparagus and peas, pour over hot stock, cover and simmer for 3 minutes, or until vegetables are just tender.
- Season to taste with salt and pepper and serve with buttery juices spooned over.
Enjoy!