Zielone warzywa duszone w sosie maślanym

Zielone warzywa duszone w sosie maślanym

Dziś przedstawiam bardzo wiosenny dodatek do każdego dania głównego. W końcu pojawiły się w sklepach w dobrej cenie moje ukochane szparagi, trzeba więc je wykorzystać, a sezon na nie niestety jest dosyć krótki. Przeglądając ostatnio książkę Gordona Ramsay’a “World Kitchen” natknęłam się na przepis na wiosenne warzywa duszone w sosie maślanym i stwierdziłam, że go wypróbuję. Przepis jest bardzo prosty i składa się z niewielu składników i miałam obiekcje czy to będzie smaczne. A wyszły pyszne! Aż sama się zdziwiłam, że tak proste danie może tak dobrze smakować. Nawet mój ukochany, który za warzywami nie przepada stwierdził, ze mu smakują ? Jeżeli lubicie szparagi, szczególnie łatwe w przygotowaniu, polecam też mój przepis na szparagi z czosnkiem i parmezanem, też szybkie, łatwe i pyszne. Zapraszam!

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Zielone warzywa duszone w sosie maślanym / Butter braised green vegetables - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zielone warzywa duszone w sosie maślanym

(6-8 porcji)

Składniki:

  • 100 g masła
  • 2 szalotki (lub 1 cebula), pokrojone w cienkie plasterki
  • 200 g fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami i przekrojone na pół
  • 200 g zielonego groszku (może być mrożony)
  • 2 pęczki zielonych szparagów, przyciętych i pokrojonych wzdłuż na 3 części
  • 400 ml gorącego bulionu warzywnego
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej masło w dużej i głębokiej patelni, wrzuć szalotki i smaż na średnim ogniu przez 4-5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż zmiękną.
  2. Dodaj fasolkę i smaż na średnim ogniu przez 2 minuty. Następnie wrzuć szparagi wraz z groszkiem, zalej bulionem i gotuj pod przykryciem przez 3 minuty lub do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie, ale wciąż jędrne.
  3. Dopraw solą i pieprzem do smaku i podawaj polane maślanym sosem.

Smacznego!

Zdjęcie - Zielone warzywa duszone w sosie maślanym / Butter braised green vegetables - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Butter braised green vegetables

(6-8 servings)

Ingredients:

  • 100 g butter
  • 2 shallots, finely sliced
  • 200 g green beans, trimmed and cut in half
  • 200 g peas (can be frozen)
  • 2 bunches green asparagus, trimmed and cut into three
  • 400 ml hot vegetable stock
  • salt and pepper

Preparation:

  1. Melt the butter in a large pan, add the shallots and cook gently for 4-5 minutes, stirring occasionaly, until softened.
  2. Add the green beans to the pan and cook over a medium heat for 2 minutes. Tip in the asparagus and peas, pour over hot stock, cover and simmer for 3 minutes, or until vegetables are just tender.
  3. Season to taste with salt and pepper and serve with buttery juices spooned over.

Enjoy!

Zdjęcie - Zielone warzywa duszone w sosie maślanym / Butter braised green vegetables - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Zielone warzywa duszone w sosie maślanym / Butter braised green vegetables - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów