Zielone smoothie z roszponką i mango
Następny z cyklu zielonych koktajli. Dziś w głównej roli niepozorna roszponka - Feldsalat. Zielone liście to jedne z najzdrowszych warzyw - magiczne pożywienie. Zielony kolor wskazuje na obecność chlorofilu, czyli zielonego barwnika nazywanego także "roślinną krwią", przez innych płynną energią słoneczną. Warto wziąć jej trochę dla siebie.
Zielone koktajle, popularne na całym świecie green smoothies, przynoszą wiele dobrego dla naszego zdrowia. Szklanka smoothie to duża dawka chlorofilu, enzymów, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, prowitaminy A, kwasu foliowego oraz witamin C, E i K. Są lekkostrawne, oczyszczą i wzmocnią odporność. Zawierają mnóstwo błonnika, także spokojnie mogą stanowić samodzielny posiłek. To świetny sposób na "zieleninę", która często sama nie jest zbytnio atrakcyjna do spożycia.
By koktajl był smaczny ważne jest zachowanie proporcji i tak zielony koktajl powinien zawierać 40% zielonego warzywa, resztę powinny stanowić owoce.
Zapraszam na pyszną "sałatkę w płynie".
Składniki na 2 porcje:
50 g roszponki - 3 garście
1/2 mango
1 mały banan
1 jabłko
1 szklanka wody mineralnej
Wykonanie:
- sałatę dokładnie wypłukać. Mango obrać i odkroić od pestki. Obrać jabłko i usunąć gniazda nasienne
- na dno kielicha blendera wlać szklankę wody mineralnej, następnie oddać roszponkę oraz pokrojone owoce i zmiksować. Wypić po przygotowaniu!