Zielona sałatka z truskawkami i drobiową watróbką

Zielona sałatka z truskawkami i drobiową  watróbką

Truskawki to ja jednak wolę w wersji wytrawnej :) chociażby zapieczone na porcji łososia czy w mojej ulubionej salsie z cebulą, czosnkiem i imbirem.

Taką zielona sałatkę z dodatkiem smażonej wątróbki robię czasem na obiad w ciepłe dni. Fajnie smakuje, doskonale syci, ma sporo witamin, a poza tym jest szybka i łatwa w przyrządzeniu.


Zdjęcie - Zielona sałatka z truskawkami i drobiowa  watróbką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zdjęcie - Zielona sałatka z truskawkami i drobiowa  watróbką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 



Zdjęcie - Zielona sałatka z truskawkami i drobiowa  watróbką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zielona sałatka z wątróbka i truskawkami

Składniki:

  • świeży szpinak
  • liście pokrzywy
  • liście mniszka lekarskiego
  • truskawki
  • smażona drobiowa wątróbka
  • ocet balsamiczny
  • miód
  • ser pleśniowy (opcjonalnie)

Liście pokrzywy zanurzyć na chwilę we wrzątku, a następnie zahartować w lodowatej wodzie. Osuszyć. Na talerzach porozkładać wszystkie umyte i osuszone zielone listki. Na wierzchu porozkładać truskawki pokrojone w ćwiartki lub połówki oraz ciepłą usmażoną wątróbkę. Wierzch można posypać pokruszonym pleśniowym serem. Całość skropić wedle uznania sosem przygotowanym z octu balsamicznego i miodu.

smacznego :)

Kategorie przepisów