Zielona sałatka z truskawkami i drobiową watróbką
Truskawki to ja jednak wolę w wersji wytrawnej :) chociażby zapieczone na porcji łososia czy w mojej ulubionej salsie z cebulą, czosnkiem i imbirem.
Taką zielona sałatkę z dodatkiem smażonej wątróbki robię czasem na obiad w ciepłe dni. Fajnie smakuje, doskonale syci, ma sporo witamin, a poza tym jest szybka i łatwa w przyrządzeniu.
Zielona sałatka z wątróbka i truskawkami
Składniki:
- świeży szpinak
- liście pokrzywy
- liście mniszka lekarskiego
- truskawki
- smażona drobiowa wątróbka
- ocet balsamiczny
- miód
- ser pleśniowy (opcjonalnie)
Liście pokrzywy zanurzyć na chwilę we wrzątku, a następnie zahartować w lodowatej wodzie. Osuszyć. Na talerzach porozkładać wszystkie umyte i osuszone zielone listki. Na wierzchu porozkładać truskawki pokrojone w ćwiartki lub połówki oraz ciepłą usmażoną wątróbkę. Wierzch można posypać pokruszonym pleśniowym serem. Całość skropić wedle uznania sosem przygotowanym z octu balsamicznego i miodu.
smacznego :)