Zielona sałatka z serem pleśniowym
Zazwyczaj robię kolorowe sałatki. Tutaj jednak zieleń sałaty oraz winogrona bardzo mi się spodobała. Smak tej sałatki doskonale podkręca sos a już w trakcie układania poszczególnych składników przypomniało mi się, że można by dodać jeszcze oliwki. Niestety, akurat nie miałam. Ważnym składnikiem jest rukola, ponieważ ma ona lekko orzechowy smak i idealnie komponuje się z orzechami włoskimi oraz serem.
Składniki:
- garść mixu sałat z rukolą
- kiść białego winogrona
- 1 serek camembert
- garść orzechów włoskich
Składniki na sos:
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 - 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1 łyżka miodu
- szczypta soli morskiej
- świeżo zmielony czarny piepr
Wlać sok z cytryny do kubka, dodać miód, sól i pieprz do smaku. Dolać oliwę i wymieszać wszystkie składniki.
Na talerzu ułożyć sałatę, pokrojony ser oraz przekrojone na pół winogrona. Orzechy uprażyć na suchej patelni. Polać sałatkę sosem i posypać wystudzonymi orzechami.
Smacznego:)