Zielona sałatka z pomidorkami i kruszonym bundzem oraz sosem śmietankowym na bazie bryndzy i kminku

Zielona sałatka z pomidorkami i kruszonym bundzem oraz sosem  śmietankowym na bazie bryndzy i kminku

Myślą przewodnią dania jest jego świeżość zawarta w zielonych warzywach sezonowych, uzupełniona czerwienią pomidorków oraz bielą produktów regionalnych, stanowiących dopełnienie tej sałatki. Małopolska posiada 11 produktów mających unijny certyfikat pochodzenia, a w naszym przepisie wykorzystamy jeden z nich, czyli bryndzę podhalańską (posiada znak „Chroniona Nazwa Pochodzenia”, w całej Polsce tylko 9 produktów ma takie oznaczenie), czyli miękki ser podpuszczkowy o charakterystycznym, równocześnie słonym, lekko kwaskowatym i pikantnym smaku. Drugim produktem, który wytwarza się na ziemiach Małopolski, to bundz (wprawdzie nie ma znaku unijnego, ale na pewno na niego zasługuje), zaliczany do produktów tradycyjnych. Jest to jeden z najbardziej znanych serów tatrzańskich o łagodnym, lekko kwaśnym i orzechowym smaku.

Zdjęcie - Zielona sałatka z pomidorkami i kruszonym bundzem oraz sosem  śmietankowym na bazie bryndzy i kminku - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki
(przepis na 4 osoby)

400 g bobu
200 g groszku zielonego
200 g groszku cukrowego
½ pęczka zielonych szparagów
200 g bundzu
4 łyżki bryndzy podhalańskiej
1 łyżka masła
½ ogórka podłużnego
4 pomidorki koktajlowe
4 garście rożnych salat (np. sałata salanova z małymi czerwonymi
przebarwieniami oraz sałata frisee)
8 łyżek śmietany 18%
2 łyżeczki ziaren kminku
sól, pieprz

Przygotowanie:

Gotować bób przez 5 minut, odcedzić, przepłukać zimną wodą i następnie obrać ze skórki. Usunąć łyko z groszku cukrowego i ugotować w posolonej wodzie groszek zielony oraz groszek cukrowy przez 5 minut, a następnie przepłukać zimną wodą. Umyć zielone szparagi, ułamać stwardniałe końcówki; przesmażyć szparagi przez 3 minuty na rozgrzanym maśle i ostudzić na papierowym ręczniku. Umyć ogórka, wysuszyć i pokroić w plasterki wraz ze skórką. Pomidorki koktajlowe pokroić na ćwiartki, umyć i wysuszyć sałatę. Układać na talerzu sałatę, dodać plasterki ogórka, szparagi, groszek cukrowy i posypać zielonym groszkiem i pomidorkami. Bundz zetrzeć na grubych oczkach i posypać niem sałatkę. Wymieszać śmietanę z bryndzą, dodać kminek i doprawić solą oraz odrobiną pieprzu, a następnie sosem polać sałatkę.

Zdjęcie - Zielona sałatka z pomidorkami i kruszonym bundzem oraz sosem  śmietankowym na bazie bryndzy i kminku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów