Zielona sałatka z olejem z pestek dyni
Po pierwsze chcę powiedzieć, że olej dyniowy jest obłędny!
A po drugie chcę powiedzieć, że nie mogę już patrzeć na śnieg i w ogóle mam serdecznie dość tej zimy, przedwiośnia czy ki diabeł to jest. Powinnam mieć już w ogródku szpinak, który przezimował pod śniegiem, takąż pietruszkę i może też roszponkę. A do tego być może młodziutką i świeżutką rzodkiewkę. I jeszcze szczypiorek. A tymczasem, żeby mieć zielono muszę kupować w sklepach rukolę i awokado... I właśnie dlatego, że za mało mam zieleni, powstała sałatka z rukoli, awokado, mozarelli, pestek dyni i z dyniowym olejem.
Ach, nie podawajcie jej w białych miskach. Awokado ciapka na zielono, a olej - na buro. Ale można im to wybaczyć, bo sałatka jest pyszna.
Składniki:
- 1 opakowanie rukoli (tj. chyba ok. 125 g);
- 1 opakowanie sera typu mozarella (tj. ok. 125 g);
- garść pestek dyni;
- 1 awokado;
- trochę oleju z pestek dyni (użyłam dokładnie 30 ml, tj. 1 saszetkę oleju Biolevity).
1. Rukolę myjemy i osuszamy.
2. Awokado obieramy i kroimy w niewielką kostkę.
3. Mozarellę odsączamy i kroimy w podobnie niewielką kostkę jak awokado.
4. Pestki dyni prażymy na suchej patelni. Są gotowe, kiedy intensywnie zapachną.
5. Wrzucamy wszystko do jednej miski i mieszamy.
6. Na koniec polewamy wszystko olejem i jeszcze raz mieszamy.
Idealna sałatka dla 2 - 4 osób jako dodatek do czegoś albo dla 1 osoby na lunch / przekąskę / śniadanie.