Zielona sałatka z jajkiem i soczewicą

Zielona sałatka z jajkiem i soczewicą
Zdjęcie - Zielona sałatka z jajkiem i soczewicą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zielona sałatka z jajkiem i soczewicą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zielona sałatka z jajkiem i soczewicą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • mieszanka zielonych sałat
  • pół awokado
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 szklanka ugotowanej zielonej soczewicy
  • pół szklanki groszku (z puszki lub rozmrożonego)
  • kilka plasterków ogórka
  • szczypiorek i/lub rzeżucha
na sos:
  • 30 ml oleju Kujawskiego z czosnkiem
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól, pieprz
Przygotowanie

Na duży talerz lub salaterkę wyłożyć wymieszane sałaty. Dodać - dobrze odsączone - soczewicę i groszek. Lekko wymieszać. Dodać pokrojone w plasterki awokado i pół plasterki ogórka. Posypać pokrojonym szczypiorkiem i/lub rzeżuchą. Na wierzch ułożyć połówki jajka.


Wszystkie składniki na sos wymieszać i polać sałatkę.


Porada:

Soczewicę włożyć do rondelka - do zimnej wody - i gotować na większym ogniu około 10 minut, następnie zmniejszyć ogień na mały i pod przykryciem gotować jeszcze 15-20 minut do miękkości.



Przepis pochodzi z ugotujmyto.pl

Kategorie przepisów