Ziarno orkiszu z zielonym groszkiem. Dinkel - Erbsen

Zdjęcie - Ziarno orkiszu z zielonym groszkiem. Dinkel - Erbsen - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ziarno orkiszu tak popularne w średniowieczu wypadło z obiegu, przegrywając w walce na wydajność z pszenicą.
Niestrudzoną popularyzatorką ziarna orkiszowego była mniszka Hildegarda z Bingen, nie tylko ze względu na jego wartości odżywcze, ale i lecznicze ( więcej przeczytasz tutaj). Orkisz przerwał na szczęście w uprawach ekologicznych i na fali czystej, nie zmodyfikowanej genetycznie i zdrowej żywności wraca do łask. Ziarno orkiszu jest pożywne i treściwe, nasyci na długo. Pełne ziarno orkiszu jest mięsiste, o orzechowym posmaku. Ze słodkim groszkiem stanowi świetny duet smakowy. Podane na gorąco zastąpi ziemniaki lub kluski, samodzielnie stanowi jarskie danie. Jeśli raz spróbujesz orkiszu zawładnie Twoimi kubkami smakowymi. Polecam!


Zdjęcie - Ziarno orkiszu z zielonym groszkiem. Dinkel - Erbsen - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki:

1 kubek orkiszu
200 g zielonego groszku ( u mnie mrożony)
bulion warzywny
1 łyżka masła

Wykonanie:
  • ziarno orkiszu ugotować w podwójnej ilości bulionu lub osolonej wody
  • w garuszku rozpuścić masło, wrzucić zamrożony groszek, poddusić 2-3 minuty, by go rozmrozić. Podlać odrobiną bulionu i dusić groszek 5-10 minut, aż zmięknie, a woda odparuje
  • wymieszać miękki groszek z ugotowanym orkiszem i podawać. Smacznego
Uwagi: Wymieszałam orkisz z zielonym groszkiem z ryżem z poprzedniego obiadu. Było równie pysznie!

Zdjęcie - Ziarno orkiszu z zielonym groszkiem. Dinkel - Erbsen - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy