Żeberka pieczone w kapuście kiszonej

Żeberka pieczone w kapuście kiszonej
Zdjęcie - Żeberka pieczone w kapuście kiszonej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Żeberka pieczone w kapuście kiszonej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Żeberka pieczone w kapuście kiszonej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Żeberka pieczone w kapuście kiszonej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • żeberka 1 kg
  • kapusta kiszona z marchewką 1 kg
  • cebula 2 szt
  • koncentrat pomidorowy 3 łyżeczki
  • bulion dowolny 2 szkl
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • papryka mielona słodka
  • papryka mielona ostra
  • cząber
  • olej Kujawski z ostrą papryką, bazylią i pomidorami
Przygotowanie

Żeberka dzielimy na mniejsze kawałki i nacieramy olejem. Każdy kawałek posypujemy solą, pieprzem, majerankiem, papryką słodką i ostrą oraz cząbrem. Żeberka odstawiamy w chłodne miejsce na 12 godzin.

Po tym czasie żeberka z każdej strony obsmażamy.


Na tym samym oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulę.


Kapustę kiszoną odsączamy, jeśli jest kwaśna przepłukujemy. Kapustę siekamy i dzielimy na dwie części. Jedną część wykładamy na dno naczynia do zapiekania. Na kapuście rozkładamy żeberka, następnie cebulę i całość przykrywamy pozostałą kapustą kiszoną. Wierzch posypujemy solą i pieprzem a całość zalewamy bulionem.


Zapiekamy pod przykryciem 60 minut w temperaturze 190 stopni C.


Koncentrat pomidorowy mieszamy ze szklanką wody i równomiernie rozlewamy po kapuście. Zapiekamy kolejne 60 minut w temperaturze 190 stopni C.


Podajemy z ziemniakami lub pieczywem.


Kategorie przepisów