Zdrowe orkiszowe ciasto z dynią i żurawiną oraz jogurtową polewą

Zdjęcie - Zdrowe orkiszowe ciasto z dynią i żurawiną oraz jogurtową polewą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Zdrowe orkiszowe ciasto z dynią i żurawiną oraz jogurtową polewą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdrowe orkiszowe ciasto z dynią i żurawiną oraz jogurtową polewą

/kwadratowa blaszka o boku 23cm/

1/2 szklanki żytniej razowej
1 szklanka mąki orkiszowej razowej
1/4 szklanki cukru trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu
1/3 łyżeczki mielonych goździków
1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 duże łyżki oleju kokosowego
3 jajka
330g puree dyniowego
1/4 szklanki pestek słonecznika
60g suszonej żurawiny

polewa:
100g białej czekolady
130g bardzo(!) gęstego jogurtu naturalnego/greckiego (ja użyłam takiego z dodatkiem mascarpone, sprawdził się świetnie :)
płatki kokosa

W misce wymieszać mąkę żytnią i orkiszową, cukier, przyprawy, sodę oraz proszek do pieczenia. Odstawić. Olej kokosowy rozpuścić i ostudzić. W oddzielnym naczyniu umieścić jajka, puree oraz letni olej kokosowy. Wymieszać bardzo dokładnie. Połączyć zawartość obu misek. Wsypać pestki i żurawinę. Ponownie wymieszać. Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40-45 minut (do suchego patyczka). Wyjąć i ostudzić.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dobrze ostudzić. Dodawać do niej po jednej łyżeczce jogurtu i dokładnie mieszać. Należy uważać, aby masa się nie zważyła. Przygotowaną polewą polać ciasto. Można je posypać płatkami kokosa. Smacznego!


Zdjęcie - Zdrowe orkiszowe ciasto z dynią i żurawiną oraz jogurtową polewą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Wafle z mlekiem w proszku i bakaliami
2

Wafle z mlekiem w proszku i ba…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Koktajl owocowo - warzywny

Koktajl owocowo - warzywny

Beti Beti
kruche babeczki

Chlebek bananowy (banana bread)

Chlebek bananowy (banana bread…

Asik Asik
Moja kraina smaków

Ciasto jogurtowe z rabarbarem, truskawkami i kruszonką
1

Ciasto jogurtowe z rabarbarem,…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Racuchy z truskawkami

Racuchy z truskawkami

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Owocowa zapiekanka z rabarbarem – cobbler
3

Owocowa zapiekanka z rabarbare…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Szparagi z burratą i migdałami podane z czosnkową oliwą

Szparagi z burratą i migdałami…

food² food²
Food Square

Gulasz z selerem naciowym, fasolką i chorizo
1

Gulasz z selerem naciowym, fas…

Beti Beti
kruche babeczki

Sałatka „Kwitnący bez”

Sałatka „Kwitnący bez”

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Zupa ze szparagami Braci Budnik
2

Zupa ze szparagami Braci Budni…

Beti Beti
kruche babeczki

Wytrawne babeczki z brokułem i fetą
1

Wytrawne babeczki z brokułem i…

figmara figmara
figowe smaki

Surówka z młodej kapusty z sosem słodko-pikantnym

Surówka z młodej kapusty z sos…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy