Zdrowe i pyszne jaglano - orzechowe muffinki z czekoladą
Kasza jaglana? Na słodko? W muffinkach? Z czekoladą?! Jednak udało się.
Tego typu wypieki, przynajmniej dla mnie, stawiają wiele znaków zapytania. Oczywiście lubię eksperymenty w kuchni, bez nich nie byłoby tego bloga. Ale do kaszy jaglanej w "słodkim" długo się przekonywałam. W końcu wyszło świetnie i pysznie: czekoladowo, orzechowo, trochę jeszcze świątecznie. Muffinki są z dodatkiem cynamonu oraz czekolady ze skórką pomarańczową, dodałam do nich również orzechy laskowe. A, i jak zawsze ostatnio, są z mąki razowej :)
Zdrowe i pyszne jaglano - orzechowe muffinki z czekoladą
/12 babeczek/
100g gorzkiej czekolady ze skórką pomarańczową
2 łyżki kako
1 łyżeczka cynamonu
2 jajka
1/2 szklanki zmielonej na mąkę kaszy jaglanej
1/2 szklanki zmielonych drobno orzechów laskowych
1 i 1/3 szklanki mąki żytniej razowej
170ml mleka
1/2 szklanki cukru trzcinowego
150g masła
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło roztopić i ostudzić. Czekoladę posiekać. Mąkę wymieszać z cynamonem, kaszą, orzechami, proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Dodać cukier trzcinowy ponownie wymieszać i odstawić. Jajka dokładnie rozbełtać np. widelcem razem z mlekiem. Teraz do sypkich składników dodać masę jajeczną i wymieszać łyżką. Dodać roztopione masło oraz posiekaną czekoladę. Ponownie wymieszać tak, aby mąką się nie odznaczała, dokładnie od spodu miski. Masę włożyć do papilotek. Piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez około 23 - 25 minut. Jeżeli wetknięty w ciasto patyczek będzie suchy, to muffinki będą gotowe. Babeczki są pyszne od razu po upieczeniu, jak i drugiego, trzeciego dnia :)
Smacznego!