Zawijaski pomarańczowe z cynamonem
- Wynik: 85
- Czas przygotowania: 60minuty
- Czas gotowania: 25minuty
Dzisiaj polecam absolutnie fantastyczne zawijaski drożdżowe. W środku są posmarowane masłem, posypane skórką pomarańczową i cynamonem. Zapach, który unosi się w domu jest niesamowity. Sposób zawijania podpatrzyłam na Instagramie i jest on trochę praco i czasochłonny ale uważam, że warto wygospodarować sobie godzinkę.
Składniki- mąka pszenna - 500 g
- cukier puder - 70 g
- sól - 1/2 łyżeczki
- masło - 100 g
- drożdże - 25 g
- mleko - 250 ml
- cynamon - do posypania
- masło do posmarowania - ok. 100 g
- pomarańcza - 1 szt.
Z dwóch łyżek mąki i odrobiny ciepłej wody zrobić zaczyn, odstawić do wyrośnięcia.
Pozostałą mąkę z solą przesiać do miski, dodać cukier, zaczyn, ciepłe mleko i wyrobić ciasto. Masło rozpuścić i gorące dodać do ciasta i ponownie wyrobić. Gdy jest już gładkie i elastyczne obsypać mąką i odstawić do wyrośnięcia.
W tym czasie rozpuścić drugą część masła, zetrzeć skórkę i razem wymieszać.
Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski. Ponownie krótko wyrobić. Podzielić na niewielkie kawałki. Każdy kawałek rozwałkować i nacinać zostawiając niewielki margines z jednej strony.
Następnie smarować rozpuszczonym masłem ze skórką pomarańczową. Posypać cynamonem.
Teraz należy zwinąć ciasto lekko na ukos, zaczynając z jednej strony i podtrzymując poszczególne paski ciasta.
Gdy powstanie rulonik zawinąć do środka.
Tak zwinięte drożdżówki ułożyć na blaszce i odstawić do wyrośnięcia. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 20-25 min.
Smacznego:)