Zapiekany łosoś z chrupiącą kruszonką z kaszy kuskus, suszonych owoców i migdałów

Zapiekany łosoś z chrupiącą kruszonką z kaszy kuskus, suszonych owoców i migdałów
 

Zdjęcie - Zapiekany łosoś z chrupiącą kruszonką z kaszy kuskus, suszonych owoców i migdałów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Poniżej prezentuje kolejne danie z menu bożonarodzeniowego, stworzonego specjalnie na potrzeby grudniowego wydania magazynu Spring Plate.

Podczas wigilijnego wieczoru nie może zabraknąć ryb. U mnie w domu często podajemy łososia. W tym roku podczas wigilijnej kolacji królować będzie na moim stole właśnie ta ryba. Dodatkiem będą typowe dla Świąt Bożego Narodzenia suszone owoce oraz orzechy. To danie naprawdę zasługuje, aby je skosztować, gdyż jest to ciekawa kombinacja tradycyjnych smaków podanych w nowoczesny sposób.

Składniki:

  • 4 filety świeżego łososia
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 100g kaszy kuskus
  • 150ml bulionu warzywnego
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
  • 1 pomarańcza, pokrojona w plasterki
  • 50g rodzynek, posiekanych
  • 50g suszonych moreli, posiekanych
  • 50g suszonej żurawiny, posiekanej
  • 50g migdałów, obranych ze skórki i drobno posiekanych
  • 2 łyżeczki świeżego rozmarynu, posiekanego
  • 2 łyżeczki zielonej pietruszki, posiekanej
  • sól, do smaku
  • pieprz, do smaku

Sposób przygotowania:

Zdjęcie - Zapiekany łosoś z chrupiącą kruszonką z kaszy kuskus, suszonych owoców i migdałów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

1. Rozgrzej piekarnik do 175°C.

2. Posmaruj blachę do pieczenia łyżką oleju rzepakowego i połóż filety z łososia. Dopraw rybę solą i pieprzem.

3. Wsyp do miski kasze kuskus i zalej ją gorącym bulionem warzywnym. Dodaj skórkę otartą z pomarańczy oraz sok.

4. Zostaw kaszę pod przykryciem, aby napęczniała, około 10minut.

5. Zdejmij przykrywkę z miski i dodaj rodzynki, morele, migdały, 1 łyżeczkę rozmarynu i 2 łyżeczki pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszaj.

6. Wyłóż kaszę na filety z łososia

7. Piecz rybę przez 15minut.

8. Wyjmij na chwilę rybę z piekarnika. Poukładaj równomiernie na wierzchu ryby kawałki pomarańczy oraz resztę rozmarynu.

9. Wstaw rybę z powrotem do piekarnika i piecz kolejne 10min. Na ostatnie 5minut przełącz piekarnik na funkcje grill.

10. Od razu podawaj.

Smacznego!

Stopień„ trudności: 2 of 6 Zdjęcie - Zapiekany łosoś z chrupiącą kruszonką z kaszy kuskus, suszonych owoców i migdałów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Ilość‡ porcji: 4 Czas przygotowania: 50 min Tagi: #danie główne #kuskus #łosoś #orzechy #pomarańcza #pomidory #rodzynki Ilość‡ porcji: 4 Czas przygotowania: 50 min Tagi: #danie główne #kuskus #łosoś #orzechy #pomarańcza #pomidory #rodzynkiKomentarze (0 komentarzy): Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Napisz pierwszy. Napisz komentarz:

 

 

 

komentarz (wymagane)

Kategorie przepisów