Zapiekanki z parówką i pieczarkami
W zaciszu domowej kuchni możesz przygotować najlepsze zapiekanki. Nie musisz już szukać zapiekanek w budkach fast food czy w restauracji na stacji benzynowej, tam na próżno szukać świeżych zapiekanek – nie tych powstających z mrożonki. Domowe zapiekanki przygotowane na pszennej bagietce usatysfakcjonują Twoje podniebienie. Masełko z natką pietruszki, plasterki parówki, podsmażone pieczarki i naprawdę duża ilość żółtego sera. Domowa wersja fast fooda z najwyższej jakości składników.
Danie: Fast Food
Kuchnia: Polska
Trudność: Łatwe
Ilość: 2 porcje
Przygotowanie: 10 min.
Pieczenie: 10 min.
Kalorie: 280 kcal
Domowe zapiekanki z bagietki. Zapiekanki z masłem pietruszkowym, pieczarkami, parówką i dużą ilością ciągnącego się sera.
Składniki:- ZAPIEKANKI
1 świeża bagietka pszenna, duża
2 parówki dobrej jakości
100 g żółtej mozzarelli w kostce
10 pieczarek
1 łyżka oleju rzepakowego
sól i pieprz
- MASŁO ZIOŁOWE
100 g miękkiego masła
1 mały pęczek natki pietruszki
sól
Sposób przygotowania:
- Rozpocznij od przygotowania ziołowego masła. Pęczek natki pietruszki umyj w chłodnej wodzie i osusz na ręczniku papierowym. Odetnij i usuń łodyżki, natomiast listki pietruszki posiekaj drobno nożem. Pietruszkę przełóż do miseczki z miękkim masłem, dodaj sól i zagnieć widelcem do połączenia.
- Bagietkę przekrój wzdłuż na pół, od wewnętrznej strony posmaruj obficie masłem pietruszkowym. Żółtą mozzarellę zetrzyj na tarce, posyp bagietki. Parówki pokrój w plasterki i ułóż na mozzarelli.
- Pieczarki pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju rzepakowego i podsmaż pieczarki do miękkości, na koniec oprósz solą i pieprzem. Poczekaj aż pieczarki chwilę ostygną i wyłóż je na wierzch zapiekanek.
- Zapiekanki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni grzanie góra, dół na około 10 minut. Miej je na oku w trakcie pieczenia.
ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.
Uwagi:
- Gotowe zapiekanki serwuj wedle uznania z ketchupem lub innym ulubionym sosem.