Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem

Zapiekanka ziemniaczana ze  szpinakiem

Nie przepadam za szpinakiem ale czasami po niego siegam z nadzieją, że mi posmakuje. Kiedy zobaczyłam ten przepis u raindrop postanowiłam, że go zrobię bo lubię zapiekanki. I okazało się, że jej smak przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Tak mi posmakowała, że robiłam ją już kilka razy. Polecam to ja- "niemiłośniczka" szpinaku:)

 Zdjęcie - Zapiekanka ziemniaczana ze  szpinakiem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • około 6 dużych ziemniaków
  • 450g szpinaku rozmrożonego i dobrze odsączonego na sitku  
  • około 350 g żółtego sera  
  • 400g (duży kubek) gęstej śmietany
  • 4 duże ząbki czosnku
  • pieprz
  • sól
  • łyżeczka masła do posmarowania naczynia żaroodpornego


Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i odstawić  do wystygnięcia. Jeśli mamy mrożony szpinak – rozmrozić i odsączyć na sitku,

Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Ziemniaki pokroić w plastry.

Ser zetrzeć  na tarce. W misce przygotować sos - zmieszać śmietanę z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku i połową startego sera. Doprawić solą i pieprzem.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. W naczyniu do zapiekania ułożyć warstwami: ziemniaki, szpinak, sos, ziemniaki, szpinak, sos. Na wierzchu posypać resztą startego sera. Zapiekać  40 minut.

Kategorie przepisów