Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem
Nie przepadam za szpinakiem ale czasami po niego siegam z nadzieją, że mi posmakuje. Kiedy zobaczyłam ten przepis u raindrop postanowiłam, że go zrobię bo lubię zapiekanki. I okazało się, że jej smak przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Tak mi posmakowała, że robiłam ją już kilka razy. Polecam to ja- "niemiłośniczka" szpinaku:)
Składniki:
- około 6 dużych ziemniaków
- 450g szpinaku rozmrożonego i dobrze odsączonego na sitku
- około 350 g żółtego sera
- 400g (duży kubek) gęstej śmietany
- 4 duże ząbki czosnku
- pieprz
- sól
- łyżeczka masła do posmarowania naczynia żaroodpornego
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i odstawić do wystygnięcia. Jeśli mamy mrożony szpinak – rozmrozić i odsączyć na sitku,
Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Ziemniaki pokroić w plastry.
Ser zetrzeć na tarce. W misce przygotować sos - zmieszać śmietanę z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku i połową startego sera. Doprawić solą i pieprzem.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. W naczyniu do zapiekania ułożyć warstwami: ziemniaki, szpinak, sos, ziemniaki, szpinak, sos. Na wierzchu posypać resztą startego sera. Zapiekać 40 minut.