Zapiekanka ziemniaczana z szafranem

Zapiekanka ziemniaczana z szafranem
Zdjęcie - Zapiekanka ziemniaczana z szafranem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wczoraj podczas przygotowywania obiadu wywiązała się nieplanowana wojna na zapiekanki ziemniaczane. Moja, którą wymyśliłam już rano, nie pokryła się z wyobrażeniami drugiego domownika, więc postawiliśmy na dwie konkurencyjne. Walka była zacięta- podbieranie składników, zamiana miejsc w piekarniku, roszczenia co do ziemniaków ("to ja je kupiłem", "to ja to zleciłam"), ale skończyło się sielankowo. W pełnej zgodzie każdy dostał po kawałku jednej i drugiej. Mimo, że wczoraj byłam zadowolona z efektu ( i z pewnością wygrałam;)), czegoś mi w niej brakowało, co zaczęło mnie trochę męczyć. Jak gotuję jestem wobec siebie bardzo wymagająca, szkoda, że nie zdarza mi się to jak się uczę:) Moje wątpliwości potraktowałam ambicjonalnie i zabrałam się za to po raz drugi. No i jest- najlepsza zapiekanka ziemniaczana!
Zapiekanka ziemniaczana z szafranem (brytfanka 30cm x 22cm) 6 średnich ziemniaków 3 białe cebule 5 ząbków czosnku 1 łyżeczka nitek szafranu 3 łyżki śmietanki kremówki 4 łyżki kwaśnej śmietany 18% 2 jajka gałka muszkatołowa parmezan suszony rozmaryn suszone papryczki chilli sól pieprz oliwa z oliwek
Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Ziemniaki obierz ze skórki. Pokrój na bardzo cienkie plastry (najlepiej użyć krajalnicy). Cebulę pokrój w piórka, a czosnek posiekaj. Przygotuj zalewę. W małym rondelku rozgrzej śmietankę kremówkę z szafranem. Odstaw z ognia, gdy zacznie wrzeć. Daj jej ostygnąć. W oddzielnej misce zmiksuj jajka. Dodaj ostudzoną kremówkę, zmiksuj. Dodaj kwaśną śmietanę i zmiksuj. Dodaj łyżeczkę soli. Odstaw masę. Na patelni podsmaż cebulę przez chwilę aż się zeszkli i odstaw na bok. Brytfankę wysmaruj oliwą i zacznij układać warstwy. Najpierw ułóż ciasno ziemniaki (podziel pokrojone ziemniaki na 3 partie). Posyp je na całej długości delikatnie solą, pieprzem, mieloną gałką muszkatołową, suszonym rozmarynem i suszoną papryczką chilli. Następnie na tej warstwie rozprowadź równomiernie cebulę. Przykryj kolejną warstwą ziemniaków, posyp solą, pieprzem, gałką, rozmarynem i połową posiekanego czosnku. Parmezan pokrój na bardzo cienkie plastry i rozłóż je na całej długości. Przykryj ostatnią warstwą ziemniaków, pozostałym czosnkiem, posól, popierz i posyp rozmarynem. Całość zalej wcześniej przygotowaną zalewą (tą ze śmietaną i jajkiem). Na samym wierzchu zetrzyj parmezan i pokrop oliwą (ja użyłam truflowej, ale jej aromat nie był wyczuwalny w zapiekance). Piecz przez 30 minut i gotowe!
Śliwka

Kategorie przepisów