Zapiekanka ziemniaczana z porem

Zapiekanka ziemniaczana z porem
Zdjęcie - Zapiekanka ziemniaczana z porem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zapiekanka ziemniaczana z porem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zapiekanka ziemniaczana z porem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zapiekanka ziemniaczana z porem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zapiekanka ziemniaczana z porem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • ziemniaki 4 sztuki
  • olej Kujawski aromatyzowany czosnkiem i bazylią 3 łyżki
  • por (mały) 1 sztuka
  • cebula 1/2 sztuki
  • czosnek 2 ząbki
  • jajka 3 sztuki
  • śmietana 18% 2 łyżki
  • ser żółty 100g
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • świeża bazylia
Przygotowanie

Ziemniaki obieramy, gotujemy 15 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy, kroimy w plastry. 


Pora kroimy w pół talarki, cebulę w piórka. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy rozdrobnione warzywa, dodajemy odrobinę soli. Pora z cebulą smażymy 5-7 minut. 


Na spód naczynia żaroodpornego wlewamy 1 łyżkę oleju, układamy plasterki ziemniaków, które posypujemy czosnkiem pokrojonym w drobną kosteczkę. Ziemniaki przykrywamy smażonymi warzywami.


Całość zalewamy jajkami roztrzepanymi ze śmietaną, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, posypujemy serem żółtym startym na tarce o grubych oczkach.


Zapiekamy w temperaturze 180 stopni C przez 30 minut, następnie obniżamy temperaturę na 150 stopni i pieczemy jeszcze 15 minut.

Kategorie przepisów