Zapiekanka ziemniaczana z porem
Wiosenna, wegetariańska zapiekanka z młodych ziemniaków, pora i pietruszki. Można ją podać z mięsem lub po prostu zjeść z maślanką lub kefirem. Najlepsza oczywiście na ciepło. Polecam na prosty, rodzinny obiad z piekarnika ?
Składniki
- 1 kg. młodych ziemniaków
- 2 większe pory
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- szklanka świeżo posiekanej pietruszki
- 1 większe jajko
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1/2 szklanki drobno startego żółtego sera ( bursztyn, parmezan )
- sól i pieprz do smaku
- olej
Ziemniaki cieniutko obieram i ścieram na cienkie plasterki. Jajko i śmietanę, dokładnie mieszam. Dodaję rozmaryn oraz sól i pieprz do smaku ( po około 1/3 łyżeczki ). Starte ziemniaki daję do miseczki, dodaję sos śmietanowy, ser i pietruszkę. Wszystko mieszam.
Pora kroję na grubsze plasterki, cebulę kroję w piórka. Czosnek drobno ścieram.
Na patelni rozgrzewam kilka łyżek oleju, dodaję pora, cebulę i czosnek. Warzywa smażę mieszając, do czasu, kiedy zmiękną i odparują wodę.
Mniejszą foremkę do zapiekania, smaruję olejem. Kolejno układam warstwę ziemniaków w sosie, warzywa i ponownie ziemniaki.
Całość zapiekam początkowo pod przykryciem, około 30 minut w temp. 200 stopni. I kolejne 20 minut bez przykrycia.
Podajemy na ciepło. Smacznego ?