Zapiekanka z wędzoną makrelą, szpinakiem i puree ziemniaczanym
Wędzona makrela najczęściej ląduje w paście kanapkowej. Z tej popularnej ryby możesz również wyczarować tani, pożywny i smaczny obiad. Polecam zapiekankę, bez jajek, kubka śmietany, prostą do przygotowania, o wspaniałym smaku i aromacie dymu wędzarniczego.
Składniki:
250 g szpinaku
800 g ziemniakow
1 duża wędzona makrela
1 cebula
1 ząbek czosnku
mleko lub śmietana
1 łyżka masła
sól, pieprz
gałka muszkatałowa
parmezan
Wykonanie:
Składniki:
250 g szpinaku
800 g ziemniakow
1 duża wędzona makrela
1 cebula
1 ząbek czosnku
mleko lub śmietana
1 łyżka masła
sól, pieprz
gałka muszkatałowa
parmezan
Wykonanie:
- ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie około 20 minut
- szpinak dokładnie wypłukać, odsączyć, odciąć ogonki, pokroić w paski. Obraną cebulę pokroić w piórka. Obrać i posiekać czosnek. Na rozgrzanym tłuszczu zezłocić cebulę i czosnek, dodać posiekany szpinak. Gdy tylko zmmiejszy objętość doprawić solą, pieprzem
- wędzoną makrelę obrać ze skóry, wyjąć kręgosłup i usunąć ości
- ziemniaki odcedzić, ubić tłuczkiem, dodać masło i śmietanę. Doprawić gałka muszkatałową
- naczynie zaroodporne wysmarować masłem. Na dnie rozłożyć podduszony szpinak, na szpinaku kawałki makreli, następnie równomiernnie rozłożyć puree ziemniaczane i posypać je startym na tarce parmezanem. Zapiekać 20 minut w 200`C do zrumienienia