Zapiekanka z ryżu i kapusty
Jeśli lubicie gołąbki to ta zapiekanka jest bardzo do niech podobna tyle, że nie trzeba tracić czasu na zawijanie. Robi się ją szybko a smakuje bardzo dobrze i przy tym tak tradycyjnie więc powinna posmakować nawet tym, którzy nie przepadają za kontrowersyjnymi daniami.
Składniki:
- 50 dag mięsa mielonego
- 1/2 główki małej kapusty
- 50 dag pieczarek
- 2 czerwone papryki
- 2 cebule
- 1 szklanka ryżu
- sól, pieprz
-
papryka słodka
Ugotowac ryż. Pokrojoną kapustę włożyć do garnka z gotującą się wodą, gotować 5-10 min, odcedzić i odstawić. Cebulki i papryki pokroić i podsmażyć. Dodać pokrojone pieczarki. Dołożyć mięso, smażyć około 5 minut. Całą zawartość patelni wymieszać z ryżem i kapustą. Dodać przyprawy i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Zapiekać ok. 30 minut w temperaturze 150 stopni.
Smacznego:)