Zapiekanka z łososia

Zapiekanka z łososia

Staram się, by w piątek na stole była ryba. Nie zawsze mi się to udaje (te wydłubywanie ości), ale przeważnie tak. Piątek jest takim batem na moje lenistwo, a ponieważ szczerze wierzę, że ryby są zdrowe, no to staram się temu piątkowi sprostać. Czasem jak jestem szczególnie leniwa, ale jednak na tę rybę mam chęć, to kupuję łososia i robię zapiekankę.

Zdjęcie - Zapiekanka z łososia  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zapiekanka z łososia

ok. 1/2 kg filet z łososia, bez skóry i ości

1 kg ziemniaków

1 por

2 marchewki

papryczka chilli

pęczek natki

puszka pomidorów

20 dag ostrego żółtego sera

trochę oliwy

sól, pieprz, suszone płatki chilli

Ziemniaki obieram, kroję na kilkucentymetrowe kawałki i gotuję przez ok. 10 minut w osolonym wrzątku.

Piekarnik podgrzewam do 180 stopni.

Obrane marchewki oraz ser ścieram na grubej tarce (część startego sera z odrobiną marchewki odstawiam na bok). Natkę siekam. Pora kroję w półplasterki. Chilli drobno kroję. Łososia dzielę na małe kawałki i wszystkie te składniki plus pomidory z puszki, mieszam ze sobą, wcześniej je przyprawiwszy solą morską i czarnym pieprzem. Następnie przekładam je do żaroodpornego naczynia. Skrapiam odrobiną oliwy.

Odcedzam ziemniaki i miażdżę je widelcem. Układam ich równą warstwę na wierzchu, górę zaś posypuję pozostawionym serem z marchewką. Wierzch posypuję rozdrobnionymi płatkami chilli. Skrapiam oliwą. Piekę przez ok. 30-40 minut.

Podaję z pikantnym ketchupem.

Kategorie przepisów