Zapiekanka z kaszy jaglanej z truskawkami (na oleju rzepakowym)
Nie tylko z truskawkami , ale i chrupiącymi prażonymi płatkami migdałów , kokosem i waniliowym białym serem.
Pycha!
Na prawdę pycha!
Oprócz tego bardzo zdrowo i sycąco.
Taka zapiekanka jest świetnym pomysłem na letni obiad , albo słodki podwieczorek.
Gwarantuję , że każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę!
SKŁADNIKI:
* kasza jaglana – 1 szkl
* olej rzepakowy – 3 łyżki
* cukier – 8 łyżek
* jajka – 3 szt
* żółtko – 1 szt
* sól – 1 szczypta
* ser biały twarogowy – 350 g
DODATKOWO:
* truskawki – 300 g
* płatki migdałów – ok. 80 g
* kokos – 50 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
Kaszę przelewamy dwukrotnie zimną wodą , a następnie gotujemy w 600 ml lekko osolonej wody ( mieszając co jakiś czas,by nie dopuścić do przypalenia ).
4 żółtka ucieramy z olejem rzepakowym , 4 czubatymi łyżkami cukru i ziarenkami wanilii.
Białka ubijamy na sztywną pianę , a następnie dodajemy do ugotowanej kaszy.
Masę żółtkową wlewamy do białego sera i dokładnie mieszamy ( w razie potrzeby dosładzamy do smaku ).
Ugotowaną kaszę dzielimy na 2 części , do jednej z nich dodajemy masę serową i dokładnie mieszamy.
Foremkę do zapiekania smarujemy olejem rzepakowym , a następnie wyciągamy naszą kaszę zmieszaną z serem.
Wygładzamy powierzchnię i układamy oczyszczone , przekrojone na pół truskawki.
Posyupujemy po całości uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów i kokosem.
Przykrywamy resztą kaszy i posypujemy resztą cukru.
Zapiekamy ok. 30 min w 180C.
podajemy lekko przestudzoną i posypaną cukrem pudrem!
Smacznego!
„Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego warto go przemycać go wszędzie tam, gdzie tylko możemy – dla zdrowia!”