Zapiekanka z cukinii i ryżu
Składniki:
2 spore cukinie pokrojone na plasterki
2 cebule pokrojone w cienkie plasterki
2 łyżki oliwy
150g ryżu basmati
500ml bulionu warzywnego
3 łyżki jogurtu naturalnego
120g startego sera cheddar
sól i pieprz
Wykonanie:
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy krótko cebulę i cukinię, aby odrobinę zmiękły. W bulionie gotujemy ryż do stanu tzw. al dente. Po ugotowaniu i lekkim przestudzeniu dodajemy jogurt naturalny i 2/3 sera. Mieszamy. Na spodzie naczynia do pieczenia nasmarowanego wcześniej odrobiną oliwy wykładamy warstwę z cukini i cebuli. Następnie wykładamy warstwę ryżu. Na nią ponownie cukinię i cebulę. Wierzch posypujemy reszta sera i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180C przez około pół godziny.
Na podstawie przepisu Jamiego Olivera z książki pt. "Kulinarne wyprawy Jamiego" z moimi zmianami.