Zapiekanka z brązowego ryżu i cukinii

Zdjęcie - Zapiekanka z brązowego ryżu i cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Zapiekanka z brązowego ryżu i cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dzisiaj bardzo proste danie. Zwykła zapiekanka ryżowa. Zwykła, ale naprawdę smaczna. Lubimy zamieszczać tutaj na blogu takie proste dania, bo przekonaliśmy się już, że cieszą się one naprawdę dużym powodzeniem. Ludzie w internecie szukają nie tylko wyszukanych dań godnych ręki samego szefa Amaro, ale też zwykłych, prostych dań obiadowych. A my właśnie takie zwykłe i proste dania lubimy.
Ostatnio Madzia ma fazę na kasze, ryże i inne rzeczy bardziej zdrowe niż ziemniaki. Więc i ja muszę to jeść. W sumie nie narzekam, całkiem to smaczne :)
Potrzebujemy:
200 g ryżu brązowego
340 g cukinii (1 średnia)
150 g sera Grana Padano
180 g jogurtu
1 łyżka musztardy francuskiej
3 łyżki masła (plus do natarcia formy)
1 średnia cebula
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 białka z jajek
2 całe jajka
0,5 litra buliony drobiowego
sól, pieprz do smaku 

Przesmażamy na maśle drobno posiekaną cebulkę, dodajemy ryż, chwilę podgrzewamy i zalewamy bulionem. Gotujemy ryż aż wchłonie cały bulion i na koniec dodajemy natkę pietruszki. Cukinię kroimy w plastry. Ryż mieszamy z białkami i układamy ściśle w wysmarowanej masłem blaszce. Na ryżu układamy doprawione solą i pieprzem plastry cukinii. Jajka mieszamy z jogurtem, dodajemy tarty ser i musztardę. Zalewamy tym ryż i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 40-45 minut.
Smacznego!

Zdjęcie - Zapiekanka z brązowego ryżu i cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


--------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie :)

Kategorie przepisów

Podobne przepisy