Zapiekanka z białej kapusty i mięsa... a może raczej "gołąbki inaczej"...

Potrawa, która smakuje lepiej niż gołąbki, ale jak gołąbki wcale nie wygląda... W necie można znaleźć przepisy na gołabki bez zawijania, ale ta nazwa też mi nie odpowiada.
Jak zwał tak zwał, ale dawno tak dobrych gołąbków nie jadłam :) Zawijać mi się dzisiaj nie chciało, a przede wszystkim nie miałam melodii do parzenia kapusty i poszukiwania w niej kolejnych liści. Szkoda czasu. Lepiej zrobić zapiekankę z tych, prawie takich samych, składników. :) Może tak bardzo elegancko nie wygląda to danie na talerzu jak gołąbki, ale smakuje, moim zdaniem, o niebo lepiej.

Zdjęcie - Zapiekanka z białej kapusty i mięsa... a może raczej "gołąbki inaczej"... - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

1 główka białej kapusty - około 1 kg
2 łyżki masła

2 średnie cebule
łyżka masła
0,5 kg mielonego mięsa wołowo - wieprzowego
0,5 - 1 szklanka ugotownego ryżu
3 całe jajka, lekko ubite
0,5 lub 1 łyżeczka kuminu (według gustu)
garść posiekanej natki pietruszki
łyżka świeżego, posiekanego koperku
sól
czarny pieprz

0,5 kg pieczarek
łyżka masła

Składniki sosu:

pół szklanki (cup) pomidorowego pure lub przecieru
pół szklanki (cup) pomidorów z puszki lub świeżych
2 łyżki paprykowego pure, najlepiej z ostrej papryki
1 łyżka masła
1 szklanka (cup) słodkiej śmietanki, min. 30%
0,5 szklanki (cup) mleka
sól
czarny pieprz

oliwa z oliwek lub olej do wysmarowania naczynia żaroodpornego

Przygotowanie:

  1. Ugotować ryż i ostudzić.
  2. Z kapusty usunąć zewnętrzne liście oraz środkową, twardą część i pokroić w dużą kostkę. W rondlu rozpuść masło, podsmażyć kapustę, dolać 0,5 szklanki wody i ugotować do średniej miękkości, dość często mieszając. Posolić. Odcedzić i przełożyć do miski.
  3. W rondlu rozpuść masło, dodać pomidorowe i paprykowe pure, wymieszać i podsmażyć chwilę. Dodać śmietankę i mleko. doprowadzić do wrzenia. Doprawić solą i pieprzem.Odstawić na bok.
  4. Posiekać ładnie cebulę i podsmażyć na maśle na złoto.
  5. Pieczarki pokroić na mniejsze części i podsmażyć na maśle. Doprawić solą i pieprzem. Odparować wodę lub odcedzić.
  6. Mięso wymieszać z ryżem, cebulą, jajkami, natką pietruszki, koperkiem. Doprawić kuminem, solą i pieprzem.Można dodać łyżkę wody, jeśli masa wydaje się dość zwarta i ciężka.
  7. Naczynie wysmarować oliwą, na dno wyłożyć połowę kapusty, na to połowę mięsa, następnie pieczarki, drugą połowę mięsa i na sam wierzch resztę kapusty. Zalać sosem.
  8. Przykryć naczynie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać przez około 60 minut.
Zdjęcie - Zapiekanka z białej kapusty i mięsa... a może raczej "gołąbki inaczej"... - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Smacznego! :)

Przepisy z tych kategorii

Zupa gołąbkowa
2

Zupa gołąbkowa

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Paella z piekarnika czyli obiad który robi się sam
2

Paella z piekarnika czyli obia…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Risotto z szałwią i serem bleu d’Auvergne
1

Risotto z szałwią i serem bleu…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Kokosowy budyń ryżowy z jagodami
1

Kokosowy budyń ryżowy z jagoda…

figmara figmara
figowe smaki

Curry z dynią, ciecierzycą, szpinakiem i orzechami nerkowca

Curry z dynią, ciecierzycą, sz…

food² food²
Food Square

Czarny ryż z kurczakiem i mango

Czarny ryż z kurczakiem i mang…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Bakłażan zapiekany w sosie pomidorowym z fetą
1

Bakłażan zapiekany w sosie pom…

Beti Beti
kruche babeczki

Zapiekanka makaronowa z łososiem i kurkami

Zapiekanka makaronowa z łososi…

Beti Beti
kruche babeczki

Płatki ryżowe pieczone z jabłkami i migdałami
1

Płatki ryżowe pieczone z jabłk…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Zapiekanka z makaronem, boczkiem, pieczarkami, kukurydzą i pomidorami
1

Zapiekanka z makaronem, boczki…

Beti Beti
kruche babeczki

Zapiekanka makaronowa z szynką, groszkiem i sosem serowym
2

Zapiekanka makaronowa z szynką…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Zapiekanka makaronowa z ajvarem, kiełbasą i oliwkami
1

Zapiekanka makaronowa z ajvare…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy