Zapiekanka z białej kapusty i mięsa... a może raczej "gołąbki inaczej"...
Potrawa, która smakuje lepiej niż gołąbki, ale jak gołąbki wcale nie wygląda... W necie można znaleźć przepisy na gołabki bez zawijania, ale ta nazwa też mi nie odpowiada.
Jak zwał tak zwał, ale dawno tak dobrych gołąbków nie jadłam :) Zawijać mi się dzisiaj nie chciało, a przede wszystkim nie miałam melodii do parzenia kapusty i poszukiwania w niej kolejnych liści. Szkoda czasu. Lepiej zrobić zapiekankę z tych, prawie takich samych, składników. :) Może tak bardzo elegancko nie wygląda to danie na talerzu jak gołąbki, ale smakuje, moim zdaniem, o niebo lepiej.
Składniki:
1 główka białej kapusty - około 1 kg
2 łyżki masła
2 średnie cebule
łyżka masła
0,5 kg mielonego mięsa wołowo - wieprzowego
0,5 - 1 szklanka ugotownego ryżu
3 całe jajka, lekko ubite
0,5 lub 1 łyżeczka kuminu (według gustu)
garść posiekanej natki pietruszki
łyżka świeżego, posiekanego koperku
sól
czarny pieprz
0,5 kg pieczarek
łyżka masła
Składniki sosu:
pół szklanki (cup) pomidorowego pure lub przecieru
pół szklanki (cup) pomidorów z puszki lub świeżych
2 łyżki paprykowego pure, najlepiej z ostrej papryki
1 łyżka masła
1 szklanka (cup) słodkiej śmietanki, min. 30%
0,5 szklanki (cup) mleka
sól
czarny pieprz
oliwa z oliwek lub olej do wysmarowania naczynia żaroodpornego
Przygotowanie:
Jak zwał tak zwał, ale dawno tak dobrych gołąbków nie jadłam :) Zawijać mi się dzisiaj nie chciało, a przede wszystkim nie miałam melodii do parzenia kapusty i poszukiwania w niej kolejnych liści. Szkoda czasu. Lepiej zrobić zapiekankę z tych, prawie takich samych, składników. :) Może tak bardzo elegancko nie wygląda to danie na talerzu jak gołąbki, ale smakuje, moim zdaniem, o niebo lepiej.
Składniki:
1 główka białej kapusty - około 1 kg
2 łyżki masła
2 średnie cebule
łyżka masła
0,5 kg mielonego mięsa wołowo - wieprzowego
0,5 - 1 szklanka ugotownego ryżu
3 całe jajka, lekko ubite
0,5 lub 1 łyżeczka kuminu (według gustu)
garść posiekanej natki pietruszki
łyżka świeżego, posiekanego koperku
sól
czarny pieprz
0,5 kg pieczarek
łyżka masła
Składniki sosu:
pół szklanki (cup) pomidorowego pure lub przecieru
pół szklanki (cup) pomidorów z puszki lub świeżych
2 łyżki paprykowego pure, najlepiej z ostrej papryki
1 łyżka masła
1 szklanka (cup) słodkiej śmietanki, min. 30%
0,5 szklanki (cup) mleka
sól
czarny pieprz
oliwa z oliwek lub olej do wysmarowania naczynia żaroodpornego
Przygotowanie:
- Ugotować ryż i ostudzić.
- Z kapusty usunąć zewnętrzne liście oraz środkową, twardą część i pokroić w dużą kostkę. W rondlu rozpuść masło, podsmażyć kapustę, dolać 0,5 szklanki wody i ugotować do średniej miękkości, dość często mieszając. Posolić. Odcedzić i przełożyć do miski.
- W rondlu rozpuść masło, dodać pomidorowe i paprykowe pure, wymieszać i podsmażyć chwilę. Dodać śmietankę i mleko. doprowadzić do wrzenia. Doprawić solą i pieprzem.Odstawić na bok.
- Posiekać ładnie cebulę i podsmażyć na maśle na złoto.
- Pieczarki pokroić na mniejsze części i podsmażyć na maśle. Doprawić solą i pieprzem. Odparować wodę lub odcedzić.
- Mięso wymieszać z ryżem, cebulą, jajkami, natką pietruszki, koperkiem. Doprawić kuminem, solą i pieprzem.Można dodać łyżkę wody, jeśli masa wydaje się dość zwarta i ciężka.
- Naczynie wysmarować oliwą, na dno wyłożyć połowę kapusty, na to połowę mięsa, następnie pieczarki, drugą połowę mięsa i na sam wierzch resztę kapusty. Zalać sosem.
- Przykryć naczynie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać przez około 60 minut.