Zapiekanka z bakłażana – musaka
Zapiekanka z bakłażana i mielonego mięsa zwana musaką jest popularnym daniem w Grecji i innych krajach basenu śródziemnomorskiego. Właściwie powinno się używać do tej zapiekanki mięsa baraniego ale z wołowiną też nieźle smakuje ! Uwielbiam takie zapiekanki, bo nie dosyć że są smaczne to jeszcze łatwo je odgrzać następnego dnia. Wystarczy przykryć folią i wstawić do piekarnika w niskiej temperaturze. Naprawdę warto poświęcić trochę czasu, żeby ją przygotować. Zapraszam na pyszną zapiekankę z bakłażanem.
Zapiekanka z bakłażana – musaka
Składniki (6-8 porcji):
- 500 g mielonej wołowiny lub baraniny
- 3 bakłażany
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 puszki pomidorów
- 2 łyżki puree pomidorowego
- 100 ml wina czerwonego lub bulionu
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka oregano
- sól, pieprz
- olej rzepakowy do smażenia
Sos:
- 20 g mąki
- 20 g masła
- 400 ml mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
- kilka liści laurowych i kilka ziaren pieprzu
- 50g lub więcej startego parmezanu
1. Na patelni przesmażyć na odrobinie oleju rzepakowego mięso i przełożyć je do większego rondelka.
2. Posiekaną cebulę i czosnek podsmażyć na oleju aż zmiękną – na małym ogniu, żeby nie spalić czosnku – pod koniec dodać zioła prowansalskie i oregano. Przełożyć do rondelka z mięsem.
3. Dodać do mięsa pomidory z puszki, puree, wino lub bulion, sól, pieprz, paprykę, cynamon, kolendrę i kmin. Całość dusić na małym ogniu 30-40 min od czasu do czasu mieszając.
4. Bakłażany pokroić w plastry i posypać solą. Odstawić na 10-15 minut. Po tym czasie opłukać w zimnej wodzie i osuszyć ręcznikiem papierowym. Lekko posmarować olejem rzepakowym każdy kawałek z dwóch stron i smażyć na patelni grillowej każdą stronę aż zrobi się miękka.
5. Naczynie żaroodporne 30×20 cm wysmarować olejem. Wyłożyć 1/3 plastrów bakłażanów a na to połowę mięsa. Na mięso wyłożyć kolejną część bakłażanów a na to drugą część mięsa. Na wierzchu ostatnią warstwę bakłażanów a na nie sos beszamelowy. Przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 30 minut a następnie zdjąć folię i zapiekać aż wierzch się zrumieni.
6. Sos: Mleko wlać do rondelka, dodać kilka ziaren pieprzu, 1-2 liście laurowe i szczyptę mielonej gałki muszkatołowej i mocno podgrzać a następnie zostawić pod przykryciem do wystygnięcia. Przecedzić. W rondelku rozpuścić masło i ciągle mieszając dodać mąkę i mieszać chwilę aby nie było grudek. Zdjąć z ognia i wolno wlewać mleko ciągle mieszając. (W razie powstania grudek trzeba przetrzeć masę przez gęste sito.) Wstawić z powrotem na gaz i gotować jeszcze – ciągle mieszając – 2-4 minuty aż masa zgęstnieje. Zestawić z ognia i dodać starty parmezan, wszystko wymieszać. Wylać na wierzch zapiekanki.
Smacznego