Zapiekanka z bakłażana czyli melanzana alla parmigiana

Zapiekanka z bakłażana czyli melanzana alla parmigiana

Zdjęcie - Zapiekanka z bakłażana czyli melanzana alla parmigiana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Zapiekanka z bakłażana czyli melanzana alla parmigiana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Melanzana alla parmgiana to klasyczne danie kuchni włoskiej, którego przygotowanie nauczyła mnie Moja Druga Połowa. Sposobów przygotowania tego dania są niezliczone ilości – ja przedstawiam Wam przepis mający korzenie w północnych Włoszech. Danie w którym zakochałam się od pierwszego kęsa. Bakłażan przekładany mozzarellą i sosem pomidorowym, zapiekane pod Parmezanem. Dla mnie najlepsze danie z bakłażana, które dość często gości w moim domu – niestety niezbyt fotogeniczne icon wink Zapiekanka z bakłażana czyli melanzana alla parmigiana Kto nie jadł – niech koniecznie spróbuje!

SKŁADNIKI:
2 bakłażany
4 kulki dobrej mozzarelli
1 garść tartego Parmezanu
4 jajka
ok. 500 ml dobrego sosu pomidorowego
olej
sól

Bakłażana pokrój w plastry, posyp solą i odstaw na 20 minut. Mozzarellę pokrój w kosteczkę.
Sos pomidorowy dopraw do smaku solą, pieprzem i oregano.
Po wyznaczonym czasie bakłażana osusz papierowym ręcznikiem.
Jajka roztrzep widelcem w głębokim talerzu. Dużą patelnie dobrze rozgrzej i wlej olej. Bakłażana mocz w jajku z dwóch stron i natychmiast przekładaj na gorącą patelnie. Smaż z dwóch stron na złoty kolor. Usmażone bakłażany układaj na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym by wchłonął nadmiar tłuszczu (ja smażyłam na patelni grillowej bez tłuszczu – jeśli posiadasz taką patelnie polecam ten sposób – szybszy i zdrowszy icon smile Zapiekanka z bakłażana czyli melanzana alla parmigiana ).
Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem i wlej do niego kilka łyżek sosu pomidorowego by przykrył dno. Na sosie ułóż plasterki bakłażana, posmaruj je cienką warstwą sosu pomidorowego i posyp równomiernie niewielką ilością mozzarelli. Na warstwę mozzarelli poukładaj kolejną warstwę: bakłażan,sos pomidorowy i mozzarella – i tak do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą musi być bakłażan, którego smakujemy dokładnie resztą sosu pomidorowego. Wierzch zapiekanki obsypujemy obficie Parmezanem.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 – 40 minut – bakłażan musi być miękki – ja sprawdzam wbijając widelec.
Zapiekankę wyjmujemy odstawiamy na 5 minut i podajemy.
Parmigianę podzieloną na kawałki można przechowywać w zamrażalniku – rozmrażamy zostawiając na noc w lodówce.

SMACZNEGO icon smile Zapiekanka z bakłażana czyli melanzana alla parmigiana

Zdjęcie - Zapiekanka z bakłażana czyli melanzana alla parmigiana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów