Zapiekanka wiejska z dynią piżmową.
Sycąca i rozgrzewająca zapiekanka w odrobinę rustykalnym stylu. Mimo braku finezji i wyrafinowania świetnie podnosi na duchu. Delikatne pure, porcja warzyw i mięsa to pełnowartościowy posiłek dla całej rodziny.
Macie czasami chęć zrobić coś szalonego? Skok na bungee? Długi rejs w nieznane, a może wyprawa dookoła świata?
To ostatnie wydaje mi się teraz najbardziej fascynujące.
Wstać i wyruszyć w podróż, bez zbędnego planowania i bagażu. Zadbać tylko o bilet…
Jakie byłoby pierwsze danie, jakiego bym spróbowała… Ciekawe, gdzie byłby mój pierwszy przystanek…
A gdzie byłby Wasz?
***
Zanim jednak wyruszymy w tę podróż życia, posilmy się domową, prostą zapiekanką w wiejskim stylu. Pod warstwą delikatnego, kremowego pure kryje się aromatyczne mielone mięso z dynią piżmową. Najlepsze w niej jest to, że można wykorzystać niemal wszystkie warzywa, jakie ma się w domu. Nieważne, czy jest to dynia, czy marchewka. A może masz kawałek papryki, albo pęczek naciowego selera. Użyj tego, co lubisz, by w kilka chwil wyczarować sycącą zapiekankę na obiad lub kolację.
Uważaj tylko, bo jest bardzo gorąca!
Składniki:
(4 porcje)
kcal:1630 B:110 W:105 T:81 (1 porcja: ok 410kcal)
- 400g ziemniaków
- 500g mielonego mięsa (użyłam wieprzowo-wołowe)
- około 300g dyni piżmowej pokrojonej w kostkę
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka świeżego rozmarynu (lub 1/3 suszonego)
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- sól morska
- czarny pieprz do smaku
- 1/2 szklanki mleka
- 50g masła
- 1 łyżka oliwy/oleju
Przygotowanie krok po kroku:
- Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę. Dodaj masło i ciepłe mleko i dokładnie wymieszaj pure.
- Posiekaj drobno cebulę i czosnek.
- Na rozgrzaną patelnię wlej łyżkę oliwy i dodaj cebulę. Zeszklij, a następnie dodaj czosnek. Podsmaż minutę.
- Dodaj mięso mielone i podsmaż rozdrabniając lekko widelcem.
- Dopraw posiekanym drobno świeżym rozmarynem, pieprzem cayenne, solą i pieprzem do smaku.
- Dodaj pokrojoną w kostkę dynię i jeszcze chwilę podsmażaj. Zdejmij z ognia.
- Do naczynia żaroodpornego (lub czterech mniejszych, jak u mnie) przełóż mięso z dynią, wyrównaj i przykryj warstwą pure. Wyrównaj łyżką.
- Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i zapiecz przez około 20-30 minut, aż pure się zarumieni.
- Podawaj na gorąco.
Smacznego!