Zapiekanka serowa z jabłkami
Ja wiem, że tu zaraz przed nami sezon na truskawki i inne letnie owoce, a ja wygłupiam się z jakimiś tam jabłkami, ale musicie mi to wybaczyć. Ta zapiekanka jest naprawdę warta wspomnienia. Smaczna, bardzo delikatna, szybka w wykonaniu i jeśli użyjecie odpowiednich składników może być nawet dietetyczną przekąską. Robiłam w obu wersjach i w obu smakowała bardzo dobrze. Idealna na śniadanie lub podwieczorek. Polecam :)
Przepis: Moje Wypieki
Składniki:
- 250 g serka ricotta (w wersji dietetycznej chudego twarogu)
- 100 ml śmietany kremówki 30% (w wersji dietetycznej jogurt naturalny)
- 2 duże jajka
- 2-3 łyżki cukru (w wersji dietetycznej syrop z agawy, fruktoza, erytrol, miód)
- 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku, bez cukru
- 2 jabłka
- cynamon
Wykonanie:
Jabłka obrać i pokroić w półksiężyce. Ser, śmietanę, żółtka, cukier i budyń wymieszać ze sobą w naczyniu rózgą kuchenną. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać je w gotową masę. Delikatnie przełożyć ją do naczynia do zapiekania wysmarowanego masłem lub wyłożonego papierem do pieczenia (foremka do tarty lub tak jak u mnie nieduże naczynie żaroodporne). Na wierzchu poukładać kawałki jabłek. Oprószyć całość cynamonem. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 20-30 minut (długość pieczenia zależy od wysokości naczynia: im mniejsze i głębsze naczynie do zapiekania, tym pieczemy dłużej; ja w naczyniu żaroodpornym piekłam około 30-35 minut, w formie do tarty: ok 20 minut). Podawać najlepiej na ciepło, chociaż na zimno jest równie dobra. Smacznego :)