Zapiekanka "Niedźwiedzia"
Czosnek niedźwiedzi ma właściwości zwykłego czosnku ale
zawiera zdecydowanie więcej siarki przez co wspomaga pracę układu
sercowo-naczyniowego , pomaga zwalczać bakterie, wirusy i grzyby, korzystnie
wpływa także na pracę wątroby pomagając jej w odtruwaniu organizmu. Ta
niesamowita roślina rośnie już od marca ale ponieważ jest pod częściową
ochroną, bardziej polecamy Wam zakup liści czosnku na rynku lub uprawę domową.
Porcja: 2 Czas przygotowania: 15 minut (+ czas pieczenia 40 minut) Poziom trudności : łatwe
Składniki:
Zapiekanka "Niedźwiedzia"
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na talarki o równej grubości (około 0,3 cm). Czosnek niedźwiedzi myjemy , ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, wykładamy warstwę ziemniaków, doprawiamy solą i pieprzem, kładziemy czosnek dziki po czym posypujemy serem żółtym. Układamy tak warstwa po warstwie dopóki starczy składników - górna warstwa powinna być ułożona z ziemniaków. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na około 40 minut. Pod koniec pieczenia warto włączyć opcję opiekania od góry tak by ziemniaczki się ładnie przyrumieniły.
Porcja: 2 Czas przygotowania: 15 minut (+ czas pieczenia 40 minut) Poziom trudności : łatwe
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 130 g sera żółtego
- 50 g czosnku dzikiego (niedźwiedziego)
- olej słonecznikowy
- sól, pieprz
Zapiekanka "Niedźwiedzia"
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na talarki o równej grubości (około 0,3 cm). Czosnek niedźwiedzi myjemy , ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, wykładamy warstwę ziemniaków, doprawiamy solą i pieprzem, kładziemy czosnek dziki po czym posypujemy serem żółtym. Układamy tak warstwa po warstwie dopóki starczy składników - górna warstwa powinna być ułożona z ziemniaków. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na około 40 minut. Pod koniec pieczenia warto włączyć opcję opiekania od góry tak by ziemniaczki się ładnie przyrumieniły.