Zapiekanka "Niedźwiedzia"

Zapiekanka "Niedźwiedzia"
Czosnek niedźwiedzi ma właściwości zwykłego czosnku ale zawiera zdecydowanie więcej siarki przez co wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego , pomaga zwalczać bakterie, wirusy i grzyby, korzystnie wpływa także na pracę wątroby pomagając jej w odtruwaniu organizmu. Ta niesamowita roślina rośnie już od marca ale ponieważ jest pod częściową ochroną, bardziej polecamy Wam zakup liści czosnku na rynku lub uprawę domową.

Porcja: 2 Czas przygotowania: 15 minut (+ czas pieczenia 40 minut) Poziom trudności : łatwe
Składniki:


  • 500 g ziemniaków
  • 130 g sera żółtego
  • 50 g czosnku dzikiego (niedźwiedziego)
  • olej słonecznikowy
  • sól, pieprz




Zdjęcie - Zapiekanka "Niedźwiedzia" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zapiekanka "Niedźwiedzia"



Przygotowanie:


Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na talarki o równej grubości (około 0,3 cm). Czosnek niedźwiedzi myjemy , ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, wykładamy warstwę ziemniaków, doprawiamy solą i pieprzem, kładziemy czosnek dziki po czym posypujemy serem żółtym. Układamy tak warstwa po warstwie dopóki starczy składników - górna warstwa powinna być ułożona z ziemniaków. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na około 40 minut. Pod koniec pieczenia warto włączyć opcję opiekania od góry tak by ziemniaczki się ładnie przyrumieniły.








Kategorie przepisów