Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem w sosie serowym
Ostatnio rzadko przygotowuję mięsne dania bo upały nie sprzyjają takiemu jedzeniu. Za to makaron ze szpinakiem jak najbardziej. Przygotowanie tego dania zajmuje około 30 minut. Trzeba uważać z solą bo spora ilość sera sprawia, że danie jest i tak słone.
Źródło: Opakowanie szpinaku
Składniki:
- 100 g szpinaku
- 200 g makaronu
- 100 g sera pleśniowego typu rokpol
- 100 ml śmietany 22%
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- łyżka masła
- kawałek sera żółtego
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Szpinak ugotować do miękkości, odlać wodę, dodać masło, czosnek, przesmażyć. Wlać śmietanę i dodać ser. Gotować chwilę, aż ser się rozpuści. Makaron przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać sos, wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wierzch posypać startym serem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać około 15-20 minut.
Smacznego:)