Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami
Dzięki pszczołom mamy aż 4000 odmian warzyw, w tym cukinię oraz paprykę, którą wykorzystałam do przepisu.
Składniki na zapiekankę makaronową z mięsem mielonym i warzywami:
- 400 g makaronu
- 400-500 g mięsa mielonego
- 1 papryka
- 1 cukinia średnia
- 1 cebula
- 1/2 kukurydzy z puszki
- 200 g sera żółtego
- 100 ml śmietanki 30 %
- 1 szklanka passaty pomidorowej
- 1-2 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna
- 1 łyżeczka pełna mielonej papryki słodkiej
- 1 łyżeczka pełna suszonego oregano
- sól
- pieprz
Jak zrobić zapiekankę makaronową z mięsem mielonym i warzywami:
Makaron ugotować w osolonej wodzie.
Na oleju Kujawskim 3 ziarna podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy cebula się zarumieni – dodać mięso mielone, doprawić solą oraz pieprzem i krótko smażyć do momentu, aż mięso straci swój różowy kolor.
Dodać kukurydzę z puszki, pokrojoną w drobną kostkę paprykę i cukinię. Doprawić słodką papryką, oregano oraz solą. Smażyć przez 3-5 minut, wlać passatę pomidorową i całość smażyć na wolnym ogniu jeszcze przez 5 minut.
Do naczynia żaroodpornego przełożyć ugotowany makaron i mięso podsmażone z warzywami. Całość wymieszać. Śmietankę wymieszać z tartym serem i wyłożyć na wierzch zapiekanki.
Zapiekamy bez przykrycia w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut lub do ładnego zarumienienia. Gotową zapiekankę makaronową z mięsem mielonym i warzywami można posypać koperkiem lub natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem.
Liczba porcji: 4
Czas przyotowania: 40 min
Stopień trudnosci: prosty przepis