Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami

Zdjęcie - Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dzięki pszczołom mamy aż 4000 odmian warzyw, w tym cukinię oraz paprykę, którą wykorzystałam do przepisu.

Składniki na zapiekankę makaronową z mięsem mielonym i warzywami:

  • 400 g makaronu
  • 400-500 g mięsa mielonego
  • 1 papryka
  • 1 cukinia średnia
  • 1 cebula
  • 1/2 kukurydzy z puszki
  • 200 g sera żółtego
  • 100 ml śmietanki 30 %
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • 1-2 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna
  • 1 łyżeczka pełna mielonej papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka pełna suszonego oregano
  • sól
  • pieprz

Zdjęcie - Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak zrobić zapiekankę makaronową z mięsem mielonym i warzywami:

Makaron ugotować w osolonej wodzie.

Na oleju Kujawskim 3 ziarna podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy cebula się zarumieni – dodać mięso mielone, doprawić solą oraz pieprzem i krótko smażyć do momentu, aż mięso straci swój różowy kolor.

Dodać kukurydzę z puszki, pokrojoną w drobną kostkę paprykę i cukinię. Doprawić słodką papryką, oregano oraz solą. Smażyć przez 3-5 minut, wlać passatę pomidorową i całość smażyć na wolnym ogniu jeszcze przez 5 minut.

Do naczynia żaroodpornego przełożyć ugotowany makaron i mięso podsmażone z warzywami. Całość wymieszać. Śmietankę wymieszać z tartym serem i wyłożyć na wierzch zapiekanki.

Zapiekamy bez przykrycia w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut lub do ładnego zarumienienia. Gotową zapiekankę makaronową z mięsem mielonym i warzywami można posypać koperkiem lub natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem.

 

Liczba porcji: 4
Czas przyotowania: 40 min
Stopień trudnosci: prosty przepis

Kategorie przepisów