Zapiekanka makaronowa z bakłażanem
Makaron zapiekany z bakłażanem, szynką i serem to kolejna propozycja na smaczne danie obiadowe.
Składniki:
- 200 g makaronu / casarecce/
- 1 bakłażan / ok.300 g/
- ok.100 g szynki gotowanej /plasterki/
- 100 -150 g mozzarelli
- 60 g parmezanu
- 2 dojrzałe pomidory
- papryka żółta /podpieczona lub obgotowana/
- ½ łyżeczki oregano
- sól i pieprz /do smaku
- 200 ml śmietany 18 %
oraz oliwa do formy
olej do smażenia
Wykonanie:
-Umyty bakłażan pokroić w średniej grubości plastry, posolić i odstawić na ok.30 minut. -Osuszyć z nadmiaru płynu, obtoczyć w mące i obsmażyć z obu stron na złoty kolor. -Plasterki przełożyć na półmisek wyłożony papierowym ręcznikiem -Makaron obgotować krótko /ok.5 min/ w osolonej wodzie. -Naczynie do zapiekania posmarować oliwą. -Do przygotowanego naczynia wyłożyć połowę makaronu. -Na warstwie makaronu ułożyć plasterki szynki , podsmażone plastry bakłażana, posypać połową startego parmezanu , oregano i kawałkami mozzarelli /połową/. -Przykryć pozostałym makaronem, zalać śmietaną. -Na wierzchu ułożyć plasterki pomidorów i paprykę pokrojoną w paseczki. -Posypać startym parmezanem i ułożyć plasterki pozostałej mozzarelli.
-Zapiekać ok.15 -20 minut w piekarniku nagrzanym do temp.200 st.C. -Ser powinien się stopić , a wierzch lekko przyrumienić.
-Gotową zapiekankę podawać z salsą pomidorową lub sosem włoskim. Danie można udekorować cienkimi paseczkami obsmażonej skórki bakłażana.