Zapiekane omułki z ziemniakami

Szybkie i bardzo smaczne danie. Kupiłam paczkę mrożonych omułków - samo mięso. Wykorzystałam przepis z pudełka i okazał się bardzo smaczny. To spora porcja dla dwóch osób. Ilość papryczki chili zależy od naszych upodobań. Bardzo polecam.

Zdjęcie - Zapiekane omułki z ziemniakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


składniki (2 porcje)
250 g omułków bez muszli, wstępnie podgotowanych (rozmrożonych)
500 g ziemniaków
200 g pomidorów
2 ząbki czosnku, posiekane
1/2 - 1 papryczka chili drobno posiekana
1 - 2 łyżki natki pietruszki drobno pokrojonej
150 g sera owczego - użyłam fety
sól, pieprz
ok 8 łyżek oliwy


przygotowanie
Pomidory zalać wrzątkiem, po paru minutach wyjąć, obrać ze skóry, pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w cienkie plasterki - 2-3 mm. Ziemniaki włożyć do miski, wymieszać z pietruszką, czosnkiem, chili, solą i pieprzem i łyżką oliwy. Naczynie do zapiekania posmarować oliwą. Na dnie ułożyć doprawione ziemniaki, następnie rozłożyć równomiernie pomidory, na nich omułki, polać pozostałą oliwą. Całość posypać pokruszonym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st C. Piec przez godzinę, tak długo aż ziemniaki będą miękkie. Smacznego!

Zdjęcie - Zapiekane omułki z ziemniakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Zapiekane omułki z ziemniakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Zapiekane omułki z ziemniakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Zapiekane omułki z ziemniakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Zapiekane omułki z ziemniakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Zapiekane omułki z ziemniakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy