Zapiekane naleśniki z serem
Dostałam od męża dyspensę na zrobienie słodkiego obiadu, bo wiecie jak to facet on woli mięcho z ewentualnym dodatkiem warzyw :p Nie przeszkadza mi to, bo w sumie ja też wolę wytrawny obiad, ale czasem mam ochotę zaszaleć na słodko. Tak wpadłam na przepis Beatki z Kruchych babeczek na zapiekane naleśniki z serem. Wyszły pysznie, słodko, budyniowo, waniliowo, jednym słowem wszyscy zjedliśmy ze smakiem :)
Składniki na 7-8 naleśników:
Naleśniki:
- 1 jajko
- 1,5 szklanki mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szczypty soli
- szczypta cukru
- 4 łyżki oleju
Nadzienie:
- 250 g twarogu półtłustego
- ok. 400 g serka homogenizowanego waniliowego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka budyniu waniliowego w proszku
Śmietanka do zalania naleśników:
- ok. 150 g śmietanki 30%
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka budyniu waniliowego w proszku
W dużej misce wymieszać trzepaczką lub zmiksować wszystkie składniki na naleśniki (jeśli masa będzie bardzo gęsta dodać więcej mleka, jeśli za rzadka dosypać mąki). Na suchej patelni, bez dodatku tłuszczu usmażyć naleśniki. Wszystkie składniki na nadzienie wrzucić do miski i zmiksować na gładka masę. Na każdy naleśnik położyć trochę nadzienia i zwinąć w rulon. Gotowe naleśniki poukładać w naczyniu żaroodpornym. Śmietankę, jajko, cukier oraz budyń zmiksować i wylać na naleśniki. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C z termoobiegiem i zapiekać ok. 30 minut. Podawać na ciepło posypane np. gorzką czekoladą lub cukrem pudrem.