Zapiekane kapelusze pieczarek z farszem chlebowym z suszonymi pomidorami i bazylią

Zapiekane kapelusze pieczarek z farszem chlebowym z suszonymi pomidorami i bazylią
Zdjęcie - Zapiekane kapelusze pieczarek z farszem chlebowym z suszonymi pomidorami i bazylią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zapiekane kapelusze pieczarek z farszem chlebowym z suszonymi pomidorami i bazylią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zapiekane kapelusze pieczarek z farszem chlebowym z suszonymi pomidorami i bazylią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 350 g drobnych pieczarek (użyłam brązowych)
  • 200 g jasnego pieczywa
  • 100 g cebuli
  • 50 g suszonych pomidorów
  • 5 g świeżej bazylii (2 gałązki)
  • 60 ml oleju Kujawskiego ze smakiem z czosnkiem
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie Bułkę zmielić w blenderze. Pomidory i bazylię drobno posiekać. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na łyżce oleju z ziołami. Użyłam czosnkowego, ale świetnie sprawdzi się każda z wersji.


Wszystkie składniki farszu wymieszać z 2 łyżkami oleju czosnkowego. Z pieczarek usunąć nóżki i łyżeczką wyskrobać ciemne blaszki. Przygotowane kapelusze pieczarek dość ściśle wypełnić farszem chlebowym.


Za pomocą pędzelka posmarować grzyby resztą oleju z ziołami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C i zapiekać przez około 15 min. lub do chwili, aż chleb się zarumieni.


Porady:

1. Pozostałe nóżki pieczarek użyj do przygotowania bulionu.

2. Do farszu chlebowego najlepiej sprawdzi się czerstwa bułka.



Przepis pochodzi z osmykolorteczy.blog.pl

Kategorie przepisów