Zapiekane brzoskwinie z kruszonką i kokosową nutą
Takie zapiekane owoce są dla mnie symbolem wolno nadchodzącej jesieni. W czasie upałów nie mam na nie wielkiej ochoty, ale gdy tylko nieco się ochłodzi, a w sklepach pojawia się coraz więcej jabłek, brzoskwiń i gruszek- nadchodzi czas na crumble.
#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; }Zapiekane brzoskwinie z kruszonką i kokosową nutą Składniki
- masło - 2 łyżki
- mąka pszenna - 2 łyżki
- mąka pszenna pełnoziarnista - 1 łyżka
- cukier brązowy - 2 łyżki
- miód - 1 łyżka
- skrobia kukurydziana - 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia - 1/4 łyżeczki
- wiórki kokosowe - 2 łyżi
- brzoskiwnie - 3 szt
- borówki - 2 łyżki
- sól - szczypta
Wymieszać składniki kruszonki: mąki, cukier, proszek do pieczenia, wiórki, zimne masło. Do pojemniczków do zapiekania włożyć owoce wymieszane z miodem i skrobią. Przykryć warstwą kruszonki. Zapiekać w temp. 180 oC, aż wierzch się zarumieni, a owoce zmiękną i puszczą sok.