Zakręcony chleb z twarogiem i malinami
 
            
Chociaż pogoda w te wakacje nie rozpieszcza to trzeba się cieszyć tym czym mamy, czyli sezonowymi produktami! Odwiedzając stragany zmierzam ostatnio często w kierunku malin, dlatego postanowiłam je wykorzystać w kolejnym wypieku. Pojawiły się razem z twarogiem jako nadzienie odrywanego, zakręconego chlebka. Tak smakuje lato! ?
        Czas całkowity: 2 godz 5 min
        Czas wyrastania: 1 godz 30 min
        Czas wypieku: 35 min    
Składniki         :
        
- mąka pszenna typ 650 - 400 g
- jajko - 1 szt.
- suszonych drożdży instant - 5 g
- cukru - 80 g
- letniego mleka - 150 ml
- topionego masła - 50 g
- półtłustego twarogu (nadzienie) - 200 g
- cukru (nadzienie) - 50 g
- jajko (nadzienie) - 1 szt.
- mały koszyczek malin (nadzienie) - 1 szt.
Potrzebne narzędzia:
        
- ściereczka
- keksówka
- waga kuchenna
- misa
Przepis:
    1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, jajko, topione masło, drożdże. Wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem przez ok. 5 minut.
2. Ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Wałkujemy na cienki prostokąt. 
4. Twaróg rozgniatamy widelcem, łączymy z jajkiem i cukrem. Tak przygotowaną masą smarujemy prostokąt z ciasta zostawiając wolne ramki. Wykładamy 4 rzędy malin, zostawiając ostatnie pasmo wolne. 
5. Zawijamy ciasto jak roladę zaczynając od dłuższego boku. Dzielimy nożem na ok. 12-14 części.
6. Tak przygotowane mini roladki układamy ciasno w formie keksówkę wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
7. Wyrośnięte ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 35 minut w 180 stopniach.
Upieczony chlebek serwujemy ze Smakowitą maślany smak.    
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
            
 
            