Zadziwiająco pyszny chowder z tuńczyka
Zadziwiająco pyszny i...zaskakujący, bo czy nie jest dziwne połączenie tuńczyka z mlekiem. Ja osobiście bałam się tego połączenia, ale okazało się ...pyszne. Taka gęsta i szybka zupa jest doskonała, kiedy mamy ochotę na coś ciepłego, a lenistwo nam dokucza niemiłosiernie.
Składniki:
1 litr mleka
250 ml gęstej śmietany
1 puszka kukurydzy
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
2 cebule
2 duże ziemniaki
skórka otarta z dwóch cytryn
1-2 łyżki masła
cebula dymka do dekoracji
ostra papryczka do dekoracji
sól
pieprz czarny, najlepiej świeżo zmielony
Na patelni z masłem podsmażyć drobniutko posiekaną cebulke. Gdy się lekko zarumieni, przelozyć ją do garnka, zalać mlekiem. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, szczyptę soli i skórkę otartą z cytryny. Można również teraz wrzucić kukurydzę wraz z zalewą, jednak ja dodaję ją dopiero, jak ziemniaki będą miękkie. Do miękkich ziemniaków dodajemy tuńczyka wraz z zalewą, śmietanę i ew. kukurydzę. Doprawiamy solą i pieprzem. Na talerzu dekorujemy papryczką i dymką. Podajemy z chrupiącą bułka.
Smacznego!