Yoğurt Tatlisi - tureckie ciasto jogurtowe z syropem pomarańczowym
Pyszne, wilgotne i bardzo pomarańczowe w smaku.
Przepis stąd:
Składniki:4 jajka, ½ kubka (115 g)cukru, 115 g mąki, 400g niskotłuszczowego jogurtu (dałam 340g greckiego light),
otarta skórka z 1 pomarańczy, sok z jednej pomarańczy
Na syrop:1 kubek (225 g) cukru, ½ kubka (120 ml) wody, sok z 1 pomarańczy, otarta skórka z 1 pomarańczy, 1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy, ja dodałam jeszcze 2 łyżki likieru pomarańczowego
- Najpierw robimy syrop: Rozgrzać cukier i wodę w małym garnuszku do momentu, aż cukier się rozpuści.Dodać sok pomarańczowy i otartą skórkę - wymieszać. Postawić ponownie na ogniu. Zmniejszyć ogień, dodać wodę pomarańczową - wymieszać. Podgrzewać dalej przez kolejne 15 minut do momentu uzyskania konsystencji syropu. Wyłączyć ogień, dolać likier, zostawić do ostygnięcia (ja przelałam do słoiczka).
Teraz ciasto:
- Rozgrzać piekarnik do 180⁰C. Przygotować mała tortownicę - ja robiłam w małej formie do tarty.
- Ubić jajka z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę, miksować na małych obrotach do połaczenia. Dodać jogurt, skórkę pomarańczy i sok pomarańczowy. Zmiksowac razem, ale nie ubilać (nie napowietrzać).
- Przelać masę do przygotowanej formy. Piec 45 mint do momentu zrumienienia wierzchu (ja dodałam 10 minut). Ostudzić na kratce.
- Przenieśc ciasto na talerz, wylać syrop. Ja polewałam każdą porcję w momencie nakładania.
Smacznego :)