Wytrawne panejki z cheddarem, dymką i pastami warzywnymi
Bloga prowadzę już prawie 13 (!) lat, przepisów zamieściłam na nim setki. A z tych setek najwięcej jest chyba receptura na wszelkiego rodzaju panejki, pancakes i inne placuszki.
Muszę jednak od razu zaznaczyć, że zwykle są to dania podawane na słodko. Wytrawne panejki są w mniejszości, a szkoda, bo to wyjątkowo wdzięczna potrawa do podania na
śniadanie, kolację czy do zabrania ze sobą do pracy w lunchboxie.
Sekret dobrych, żeby nie powiedzieć pysznych, panejków, to przygotowanie ciasta z dodatkiem maślanki. To ona w iście magiczny sposób sprawia, że usmażone placki są lekkie i
delikatne. Skoro zaś o smażeniu mowa, czuję się zobowiązana sprzedać Wam jeszcze dwie tajemnice najlepszych placków świata: smażę je bez dodatku tłuszczu na nieprzywierającej
patelni. Patelnia zaś musi być naprawdę dobrze rozgrzana. I już- teraz wiecie jak usmażyć pancakes doskonałe!
Tak jak słodkie Panejki podaję z syropem klonowym czy jogurtem, tak do tych wytrawnych też znalazłam dodatek idealny: pasta warzywna! Ale taka z dobrym składem i pysznym
smakiem. Próbowaliście już Wawrzyńca? Ja nie raz i jestem mu (im?) wierna. Wawrzyniec robi pasty, które jedzą nawet moje dzieci (a to już rekomendacja sama w sobie ;). Każdy
słoiczek to inny smak (podkreślam to, bo czasem tego typu produkty potrafią smakować bardzo podobnie) i tak dobrane składniki, by naprawdę zaskoczyć (in plus!) konsystencją i
aromatem.
Dziś więc lekkie placki (z dodatkiem dymki i cheddara!), do nich pasta warzywna Wawrzyniec, kilka kropli dobrej oliwy, kiełki, może jeszcze sadzone jajko na wierzchu i mamy wytrawne śniadanie idealne (takie, które sprawdzi się szczególnie w weekend, kiedy nikomu nie chce się rano wyjść po śwież pieczywo ;))))
…
Wpis sponsorowany.
Składniki:- mąka pszenna - 200 g
- jajko - 2 szt
- maślanka - 1/2 szklanki
- mleko - 1/2 szklanki
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- soda - 1/2 łyżeczki
- sól - szczypta
- cheddar - ok. 3 łyżki, potarty
- szczypior/dymka - ok. 3 łyżki, posiekany
- ulubiona pasta warzywna Wawrzyniec - do podania
- W misce połącz jajka, mleko i maślankę.
- Dodaj suche składniki: mąkę, proszek, sodę i sól. Wymieszaj.
- Dodaj dymkę i ser.
- Ciasto nakładaj łyżką na rozgrzaną, nieprzywierającą patelnię, smaż na złoto z obu stron.
- Placuszki podawaj z pastą warzywną Wawrzyniec i dodatkami np. kiełkami.
- Smacznego! :)