Wytrawne naleśniki. Szpinak, feta i szynka parmeńska.



Zdjęcie - Wytrawne naleśniki. Szpinak, feta i szynka parmeńska. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Wyjątkowo udane zastawienie smaków.
Dla mnie kompozycja idealna.
Świeży szpinak podsmażony na oliwie z czosnkiem. Aromatyczna szynka parmeńska. Kremowa feta.


Z podanej ilości zrobiłam 6 dużych naleśników, ale można też smażyć mniejsze placki.
Wtedy po przekrojeniu na pół uzyskamy malutkie 'finger food' - elegancką i pięknie prezentującą się, wytrawną przekąskę.


Wytrawne naleśniki ze szpinakiem, fetą i szynką parmeńską. /porcja dla dwóch osób/
Naleśniki


300 ml pełnotłustego mleka
120 g mąki pszennej
szczypta soli
1 jajko

Połączyć w misce wszystkie składniki, najlepiej za pomocą trzepaczki balonowej. Odstawić na 30 min po czym smażyć cieniutkie naleśniki.
Moje smażylam na odrobinie oliwy z oliwek.
Farsz / na 6 dużych naleśników/
200 g szpinaku / użyłam baby spinach/, 4 ząbki czosnku, posiekane, 6 plastrów szynki parmeńskiej, ½ kostki sera feta, 4 łyżki oliwy z oliwek, sól do smaku
Zdjęcie - Wytrawne naleśniki. Szpinak, feta i szynka parmeńska. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy czosnek i szpinak, solimy i smażymy. Gdy tylko szpinak zwiędnie ściągamy patelnię z ognia.
Fetę rozrabiamy z 2 pozostałymi łyżkami oliwy.
Na połowie każdego naleśnika rozsmarowujemy fetę, układamy szpinak i plaster szynki parmeńskiej – drugą połowę zostawiamy pustą. Zawijamy w rulon, rozpoczynając od końca z dodatkami. Każdego naleśnika można przekroić na pół – widać wtedy ładnie wnętrze.

Do podania: jogurt naturalny ze szczypiorkiem, sos czosnkowo – ziołowy
Sos czosnkowo – ziołowy:
½ dużego kubka jogurtu naturalnego, 2 ząbki czosnku, rozgniecione, sól do smaku, 1 łyżeczka ulubionych, suszonych ziół / u mnie bazylia i oregano /
Zmieszać wszystkie składniki i odstawić do lodówki na ½ - 1 godz – powinno trochę się ‘przegryźć’.

Smacznego!
Zdjęcie - Wytrawne naleśniki. Szpinak, feta i szynka parmeńska. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Wytrawne naleśniki. Szpinak, feta i szynka parmeńska. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
ps. u mnie, w Norwegii wreszcie troche slonca! :)) A jak u Was?
Bardzo slonecznie Was pozdrawiam :)

Przepisy z tych kategorii

Batony owsiane wg Nigelli

Batony owsiane wg Nigelli

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Grysikowiec z bananami i galaretką – bez pieczenia
1

Grysikowiec z bananami i galar…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Tarta z malinami i budyniem
1

Tarta z malinami i budyniem

Beti Beti
kruche babeczki

Lodowiec
1

Lodowiec

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ciasto „Miętusek”
1

Ciasto „Miętusek”

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Pyszne wafle w 3 smakach
2

Pyszne wafle w 3 smakach

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Relish śliwkowy

Relish śliwkowy

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Sałatka z kiszonymi patisonami, jajkiem i dressingiem musztardowym

Sałatka z kiszonymi patisonami…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Fava – grecki „hummus” z grochu

Fava – grecki „hummus” z groch…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Kiszone patisony

Kiszone patisony

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Makaron z pesto ze szpinaku
1

Makaron z pesto ze szpinaku

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Sałatka z kalafiora, kukurydzy, ananasa i sera żółtego
1

Sałatka z kalafiora, kukurydzy…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy