Wytrawne ciastka z kurkami i bobem
Pyszne! Farsz jest bardzo smaczny. Kurki i bób to udane połączenie. Ciastka najsmaczniejsze są jeszcze letnie, ale i drugiego dnia też nie były złe. Polecam!
składniki (8 szt)
opakowanie ciasta francuskiego (375 g)
farsz:
200 g kurek
100 g cebuli
130 g ugotowanego i obranego bobu
2 ząbki czosnku
ok 15 - 20 g natki pietruszki
sól, pieprz do smaku
łyżeczka masła - opcjonalnie
oliwa do smażenia
Żółtko do posmarowania
przygotowanie
Przygotować farsz. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Kurki oczyścić (klik ), pokroić drobno. Czosnek drobno posiekać, bób rozgnieść widelcem. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, zmniejszyć ogień, smażyć parę minut aż zmięknie. Dodać pokrojone kurki i dalej smażyć mieszając, aż kurki będą miękkie. Dodać rozgnieciony bób wymieszać. Zdjąć z ognia można dodać łyżeczkę masła, doprawić solą i pieprzem, dodać pietruszkę, delikatnie ale dobrze wymieszać, odstawić na bok.
Przygotować ciasto francuskie. Ciasto pokroić na 8 kwadratów. Farsz podzielić na 8 równych części. Na każdym kwadracie położyć farsz, złożyć po przekątnej formując trójkątne ciastka. Dobrze skleić brzegi, ponakłuwać widelcem. Posmarować żółtkiem wymieszanym z łyżeczką zimnej wody. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C i piec ok 20 - 25 min. aż ciastka urosną i ładnie, delikatnie się zrumienią. Upieczone przełożyć na kratkę i ostudzić.
Smacznego!
składniki (8 szt)
opakowanie ciasta francuskiego (375 g)
farsz:
200 g kurek
100 g cebuli
130 g ugotowanego i obranego bobu
2 ząbki czosnku
ok 15 - 20 g natki pietruszki
sól, pieprz do smaku
łyżeczka masła - opcjonalnie
oliwa do smażenia
Żółtko do posmarowania
przygotowanie
Przygotować farsz. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Kurki oczyścić (klik ), pokroić drobno. Czosnek drobno posiekać, bób rozgnieść widelcem. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, zmniejszyć ogień, smażyć parę minut aż zmięknie. Dodać pokrojone kurki i dalej smażyć mieszając, aż kurki będą miękkie. Dodać rozgnieciony bób wymieszać. Zdjąć z ognia można dodać łyżeczkę masła, doprawić solą i pieprzem, dodać pietruszkę, delikatnie ale dobrze wymieszać, odstawić na bok.
Przygotować ciasto francuskie. Ciasto pokroić na 8 kwadratów. Farsz podzielić na 8 równych części. Na każdym kwadracie położyć farsz, złożyć po przekątnej formując trójkątne ciastka. Dobrze skleić brzegi, ponakłuwać widelcem. Posmarować żółtkiem wymieszanym z łyżeczką zimnej wody. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C i piec ok 20 - 25 min. aż ciastka urosną i ładnie, delikatnie się zrumienią. Upieczone przełożyć na kratkę i ostudzić.
Smacznego!