Wyciskany sok z marchwi i buraków

Wyciskany sok z marchwi i buraków





Kochani odkąd kupiłam sobie wyciskarkę do soków stałam się ich wielką entuzjastką.
Są przepyszne i zdrowe.
Dostarczają organizmowi w prosty sposób niezbędne minerały i witaminy.
Soki najlepiej wytwarzać tuż przed spożyciem, gdyż niestety szybko się psują, tracąc swoje dobroczynne właściwości.
Wyciskarka wyciska więcej soku w porównaniu z większością sokowirówek.
W przeciwieństwie do sokowirówek są urządzeniami wolnoobrotowymi, wykorzystującymi do wyciskania soku siłę miażdżenia. Ich sposób działania przebiega w kilku etapach, główną zaś rolę odgrywa obracający się wytrzymały wałek ślimakowy, który miażdży i wyciska surowiec. Dzięki czemu proces wyciskania nie napowietrza ani nie nagrzewa wyciskanego produktu (jak to ma miejsce w przypadku sokowirówki).

Technologia działania wyciskarki do soków przebiega w kilku etapach. Najpierw wyciskarka z dużą siłą miażdży i wyciska owoce czy warzywa, aby przerwać włókna i ściany komórkowe ich miąższu. Następny etap to wydobycie soku ze zmiażdżonego miąższu po przez silne wyciskanie, dzięki któremu uwalniany jest sok z komórek i przestrzeni pomiędzy nimi. Uzyskany sok wraz ze wszystkimi witaminami, enzymami i składnikami odżywczymi zostaje odsączony przez sito, a następnie wypływa do podstawionego naczynia. Wyciśnięty, suchy miąższ zostaje z kolei usunięty do osobnego zewnętrznego zbiornika.
Sok jest zawiesisty, esencjonalny, smaczniejszy, a przede wszystkim dużo bardziej wartościowy, niż sok z sokowirówki.
Wyciskarki soków wyciskają praktycznie każdy gatunek warzyw, owoców i ziół: od natki pietruszki, sałaty, brokułów, szpinaku, trawy pszenicznej itp., przez wszystkie owoce, w tym miękkie (maliny, aronie, porzeczki, jeżyny itp.) i cytrusowe (grejpfruty, pomarańcze,ananasy, mango, granaty) do twardych warzyw korzeniowych (marchew, burak, seler itp.), liściowych oraz ziół.
Dziś napiszę o soku z marchwi i buraków.
Sok z marchwi
Można go pić bez ograniczeń. Marchew odmładza,ponieważ uelastycznia i podnosi odporność skóry. Witamina A chroni przed rakiem płuc ( uwaga palacze )
Jedna szklanka soku z marchwi zawiera wszystkie niezbędne dla organizmu w ciągu doby witaminy i mikroelementy.
W korzeniu marchwi kryje się ogromne bogactwo karotenu. Marchew obniża poziom cholesterolu we krwi i poziom cukru.
Wpływa korzystnie na strukturę zębów,włosów,paznokci,wzmacnia system odpornościowy jest zdrowy dla oczu i gardła.Wszelkiego rodzaju alergie skóry i uczulenia zanikają po regularnym jego piciu.Przy spożywaniu soku odbywa się oczyszczanie wątroby.Skóra może zyskać kolor pomarańczowy.Jest to efekt oczyszczania się organizmu.Toksyny przechodzą do układu limfatycznego, by ostatecznie zostać wydalone przez pory skóry.Efekt "żółtej skóry" może potrwać nawet do roku czasu.
Sok z buraków
Najkorzystniejszy do wytwarzania czerwonych ciałek krwi. Wspaniale polepsza skład krwi,oczyszcza ją. Likwiduje choroby układu krążenia, układu pokarmowego. Rozpuszcza kamienie w nerkach, wątrobie i pęcherzu moczowym. Zawiera wit.C i B1,wapń,magnez,potas. Zwalcza nowotwory.

Warzywa dokładnie umyłam.
Kilogram marchwi i 3 średnie buraki obrałam. Pokroiłam je na małe kawałki, aby uzyskać lepszy efekt wyciskania.

Zdjęcie - WYCISKANY SOK Z MARCHWI I BURAKÓW - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - WYCISKANY SOK Z MARCHWI I BURAKÓW - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Teraz wystarczyło już tylko wrzucać warzywa do wyciskarki i patrzeć jak ten pyszny i zdrowy soczek napełniał mój dzbanek.

Na zdrowie;-) Polecam!
Niebawem przedstawię kolejne pyszne soczki.

Kategorie przepisów