Wtorek z kaszą #2: Czekoladowa tarta jaglana z orzechami
W zeszłym tygodniu, w apetycznym stylu Śliwka rozpoczęła nasz nowy cykl na blogu - Wtorek z kaszą. W pierwszym wpisie zostały podane główne powody dla których powołałyśmy nową tradycję i mogę śmiało się pod tym podpisać. Śliwka oszalała na punkcie kaszy, oKASZAłam również ja! Już nie mogę się doczekać kolejnych wtorków, by zrealizować nasze wszystkie pomysły i zachęcić czytelników do wspólnego gotowania. A już teraz wiem, że kilka osób się do nas przyłączyło.
Wiadomo, że kasze są zdrowe, ale niekoniecznie każdy ma z nimi smakowite skojarzenia. Szkoda, bo oprócz dodatku do typowych dań obiadowych, można z nich stworzyć niezwykle wiele kreatywnych i zachęcających potraw. Wystarczy się na kasze kulinarnie otworzyć, a okaże się, że można z nich przygotować nawet przepyszny i lekki deser.
Kiedyś na warsztatach dotyczących przyrządzania ryb i owoców morza, miałam okazję brać udział w przygotowywaniu tarty z kaszy kuskus. Wspominając warsztaty i idąc tym tropem uznałam, że w podobny sposób można upiec tartę z kaszy jaglanej, dodając do niej jeszcze kakao. Krem do tarty również można zrobić z jaglanki, sprawdziłam to już wiele razy miksując ją na czekoladowy budyń. Połączyłam kilka skojarzeń i tym sposobem powstała czekoladowa tarta jaglana, którą wzbogaciłam o dodatek prażonych w miodzie (lub syropie z agawy) orzechów laskowych.
I co Wy na to? Teraz nam wierzycie, że kasza może być pyszna? :)
Ps. Tarta podobno smakuje trochę jak nutella.
Ps.2. Zapomniałam dodać, że tarta przy okazji jest bezglutenowa.
Czekoladowa tarta jaglana z orzechami/ 24 cm.
- Spód:
- 500 g ugotowanej w wodzie lub mleku kaszy jaglanej
- 50 g mąki jaglanej lub kukurydzianej
- 20 g gorzkiego kakao
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- jajko
- Krem jaglany:
- 250 g ugotowanej w wodzie lub mleku kaszy jaglanej
- 100 g orzechów laskowych
- 50 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 4 łyżki syropu z agawy lub miodu
- szczypta cynamonu
- 2 łyżki mleka
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- 500 g ugotowanej i ostudzonej kaszy jaglanej łączymy z rozbełtanym jajkiem, kakao, cukrem i mąką. Całość dokładnie mieszamy lub miksujemy, aby otrzymać zwartą masę.
- Formę do tary wykładamy przygotowaną masą z kaszy, wyrównując wierzch przyszłego spodu przy pomocy łyżki lub zwilżonej wodą dłoni (wtedy kasza nie będzie się kleić).
- Tortownicę wkładamy do piekarnika i pieczemy spód przez ok. 35 minut w 180 stopniach. Po tym czasie sprawdzamy stan upieczenia tarty i w razie potrzeby wydłużamy czas pieczenia o 5 minut.
- W czasie gdy piecze się spód, przygotowujemy krem jaglany. Ugotowaną i ostudzoną kaszę wsypujemy do wysokiego naczynia.
- Na suchej patelni prażymy przez kilka minut orzechy laskowe, następnie przekładamy je na czystą ściereczkę i ocieramy o siebie, aby pozbyć się brązowej skórki.
- Obrane orzechy ponownie wrzucamy na patelnię, dodajemy 2 łyżki płynnego miodu lub syropu z agawy oraz szczyptę cynamonu (opcjonalnie).
- Karmelizujemy orzechy przez ok. 5 minut. Po tym czasie kilka orzechów odkładamy do dekoracji, a do reszty dodajemy połamaną na kawałki czekoladę. Całość mieszamy i zostawiamy na patelni do momentu rozpuszczenia czekolady.
- Do naczynia z kaszą dodajemy orzechy w miodzie i czekoladzie. Dodajemy kakao oraz mleko i miksujemy na gładką masę.
- Upieczoną tartę z kaszy studzimy. Następnie wykładamy na nią krem i dekorujemy tartę prażonymi orzechami w miodzie.