Wrapy z omletem, rukolą i suszonymi pomidorami.
Pożywne i zdrowe śniadanie nie musi być nudne. Lekki omlet zawinięty w pełnoziarnistą tortillę razem z solidną porcją warzyw doceni każdy. Dodatkową zaletą takich wrapów jest to, że bez problemu można zabrać je ze sobą do pracy lub szkoły, a przygotowanie nie wymaga wiele pracy.
Lubię owsianki na zimno. Dają niezłego kopa z samego rana, a i zabrać do biura się da o ile słoik szczelnie się zamyka. Podstawowy problem tkwi jednak w tym, że nigdy nie pamiętam, żeby przygotować ją wieczorem. Ostatnio moim hitem są pełnoziarniste wrapy z różnymi dodatkami. Mój ulubiony zestaw to puszysty omlet, rukola i moje ukochane suszone pomidory.
Ich nie muszę przygotowywać wcześniej, więc mimo permanentnego zapominalstwa mogę zjeść coś wartościowego na śniadanie.
Składniki:
(na 1 porcję)
- 1 placek pełnoziarnistej tortilli
- 2 jajka
- 2 suszone pomidory w oliwie
- garść rukoli
- 1,5 łyżki oliwy spod pomidorów
- 2 łyżki mleka
- 1/2 łyżki parmezanu
- 1/2-1 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
Przygotowanie krok po kroku:
- Na patelni o średnicy podobnej do wielkości tortilli rozgrzałam łyżkę oliwy spod pomidorów.
- Jajka lekko wymieszałam z mlekiem, nie ubijałam i usmażyłam ścięty omlet doprawiając na koniec smażenia solą i pieprzem. Zsunęłam z patelni, odstawiłam do przestudzenia. Czasami, gdy wiem, że nie będę miała rano czasu, przygotowuję omlet wieczorem, studzę, przykrywam folią spożywczą i przechowuję do rana w lodówce.
- Na rozłożony placek tortilli wyłożyłam omlet, posypałam wiórkami parmezanu i nałożyłam majonez.
- Następnie na środek rozsypałam umytą i osuszoną rukolę i dwa dość duże suszone pomidory. Sałatę skropiłam 1/2 łyżki oliwy i doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
- Całość dość ściśle zwinęłam, chowając boki do wewnątrz i zamykając tym samym całe nadzienie w środku.
- Podaję od razu lub zabieram do pracy/pakuję córce do śniadaniówki.
Smacznego!