Wołowina z woka z papryką na ostro

Wołowina z woka z papryką na ostro


Beef with pepper spicy
Zdjęcie - Wołowina z woka z papryką na ostro - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Wołowina z woka z papryką na ostro - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

50 dag wołowiny zrazówki lub polędwicy

1 strąk papryki

1 cebula

1/2 cukinii

2 łyżki oleju

5 łyżek sosu sojowego

2 łyżki wódki czystej lub sherry

1/2 łyżeczki imbiru świeżego

1/2 łyżeczki papryki ostrej

Wykonanie.:

Mięso pokroić w cienkie słupki, paseczki, skropić 3 łyżkami sosu sojowego, wymieszać i odstawić. Obraną cebulę pokroić w piórka, paprykę w kwadraty, a cukinię w półplasterki.. Nagrzać woka, na gorący wlać 1 łyżkę oleju i na bardzo gorącym obsmażyć najpierw cebulę, potem cukinię i na końcu paprykę. Warzywa zdjąć z patelni i wlać pozostały olej. Włożyć mięso i smażyć je mieszając, aż się zetnie, nie rumienić. Dodać usmażone warzywa, pozostały sos sojowy wymieszany z alkoholem, starty imbir i ostrą paprykę. Mięso z warzywami smażyć na dużym ogniu jeszcze chwilę i podawać z makaronem chińskim.

Kategorie przepisów