Wołowina z woka z papryką na ostro
Beef with pepper spicy
Składniki:
50 dag wołowiny zrazówki lub polędwicy
1 strąk papryki
1 cebula
1/2 cukinii
2 łyżki oleju
5 łyżek sosu sojowego
2 łyżki wódki czystej lub sherry
1/2 łyżeczki imbiru świeżego
1/2 łyżeczki papryki ostrej
Wykonanie.:
Mięso pokroić w cienkie słupki, paseczki, skropić 3 łyżkami sosu sojowego, wymieszać i odstawić. Obraną cebulę pokroić w piórka, paprykę w kwadraty, a cukinię w półplasterki.. Nagrzać woka, na gorący wlać 1 łyżkę oleju i na bardzo gorącym obsmażyć najpierw cebulę, potem cukinię i na końcu paprykę. Warzywa zdjąć z patelni i wlać pozostały olej. Włożyć mięso i smażyć je mieszając, aż się zetnie, nie rumienić. Dodać usmażone warzywa, pozostały sos sojowy wymieszany z alkoholem, starty imbir i ostrą paprykę. Mięso z warzywami smażyć na dużym ogniu jeszcze chwilę i podawać z makaronem chińskim.