Wołowina po burgundzku

Wołowina po burgundzku
Zdjęcie - Wołowina po burgundzku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • Wynik: 140
  • Czas przygotowania: 20minuty
  • Czas gotowania: 2h 00 min

Wołowina po burgundzku czyli danie znane pod nazwą Boeuf bourguignon to nic innego jak rodzaj gulaszu wołowego z czerwonym winem. Doskonałe zarówno w wersji pieczonej jak i gotowanej. Mięso długo gotowane staje się wspaniale mięciutkie a sos nabiera wyrazistego  smaku. Pasuje do ziemniaków, kaszy lub różnego rodzaju klusek.

Składniki Instrukcje

W dużym garnku rozgrzać olej, wrzucić pokrojony w kostkę boczek i smażyć, aż się wytopi. Dodać pokrojoną w kostkę wołowinę, chwile przesmażyć. Następnie dodać pokrojoną w plasterki marchewkę oraz cebulę w cząstki  i czosnek. Smażyć razem 5 min, mieszając od czasu do czasu. Dodać gałązki rozmarynu, ziele angielskie, jałowiec, wlać wino i bulion oraz pomidory. Zmniejszyć ogień i gotować ok. 2 godzin. Po tym czasie wołowina staje się miękka a sos ciemnieje  i lekko się zagęszcza. Pod sam koniec dodaję pieczarki i gotuje razem ok. 5 min. Przyprawić należy także pod sam koniec gdyż gulasz  nabiera mocy w miarę gotowania.

Smacznego:)

Zdjęcie - Wołowina po burgundzku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów