Wołowina po burgundzku
- Wynik: 140
- Czas przygotowania: 20minuty
- Czas gotowania: 2h 00 min
Wołowina po burgundzku czyli danie znane pod nazwą Boeuf bourguignon to nic innego jak rodzaj gulaszu wołowego z czerwonym winem. Doskonałe zarówno w wersji pieczonej jak i gotowanej. Mięso długo gotowane staje się wspaniale mięciutkie a sos nabiera wyrazistego smaku. Pasuje do ziemniaków, kaszy lub różnego rodzaju klusek.
Składniki- rostbef wołowy - 500 g
- marchew - 2 szt.
- cebula - 4 szt.
- czosnek - 2 ząbki
- pomidory - 1 puszka
- pieczarki - 6 szt.
- wino czerwone - 300 ml
- bulion wołowy lub warzywny - 200 ml
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- jałowiec - 3-4 ziarenka
- liść laurowy - 2 szt.
- ziele angielskie - 3-4 ziarenka
- świeży rozmaryn - 3 gałązki
- olej - 4 łyżki
- boczek wędzony - 100 g
W dużym garnku rozgrzać olej, wrzucić pokrojony w kostkę boczek i smażyć, aż się wytopi. Dodać pokrojoną w kostkę wołowinę, chwile przesmażyć. Następnie dodać pokrojoną w plasterki marchewkę oraz cebulę w cząstki i czosnek. Smażyć razem 5 min, mieszając od czasu do czasu. Dodać gałązki rozmarynu, ziele angielskie, jałowiec, wlać wino i bulion oraz pomidory. Zmniejszyć ogień i gotować ok. 2 godzin. Po tym czasie wołowina staje się miękka a sos ciemnieje i lekko się zagęszcza. Pod sam koniec dodaję pieczarki i gotuje razem ok. 5 min. Przyprawić należy także pod sam koniec gdyż gulasz nabiera mocy w miarę gotowania.
Smacznego:)