Wołowina duszona z zieloną papryką
Od czasu do czasu każdy człowiek potrzebuje odmiany. U mnie odmiana w kwestii drugiego dania oznacza wołowinę. Najbardziej lubię roladki lub gulasz ale dzisiaj zapraszam na pyszną wołowinę duszoną z zieloną papryką. To naprawdę przełamuje rutynę.
Składniki- rostbef wołowy - 500 - 600 g
- zielona papryka - 2 szt.
- cebula - 1 szt.
- czosnek - 2 ząbki
- białe wino - 200 ml
- rozmaryn - 1 łyżeczka
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- olej - 4 łyżki
W głębokim rondlu rozgrzać olej. Wołowinę umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki lub plastry.Wrzucić do rondla, przesmażyć. Dodać pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć razem ok. 5 min. Wlać szklankę wina oraz szklankę wody, dodać rozmaryn, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem ok. 1 godź. Jeśli płyn wyparuje a mięso nie jest jeszcze całkiem miękkie można dolać wody i wina i dusić trochę dłużej. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w grubszą kostkę. Dodać do wołowiny i dusić około. 10-15 min. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z kaszą jaglaną lub orkiszową.
Smacznego:)