Wolno pieczona łopatka wieprzowa
SKŁADNIKI: ok 3400 kcal
- 1,0 kg łopatki wieprzowej, najlepiej "kulka"
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól morska
- pół łyżeczki kopru włoskiego
- 1 cm imbiru
- 3 ząbki czosnku
WYKONANIE:
1. Łopatkę umyć pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. 2. Mięso z jednej strony ponacinać w kratkę. 3. W rozdrabniaczu zmiksować oliwę z czosnkiem, imbirem i przyprawami do konsystencji pasty. 4. Mięso dokładnie natrzeć pastą imbirową. 5. Łopatkę ułożyć w misce i zakryć naczynie folią spożywczą. Wstawić do lodówki na min 12h. 6. Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego. 7. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 240 ºC w funkcji góra-dół i piec 20 min. 8. Zmniejszyć temperaturę do 120 ºC w funkcji góra-dół i piec ok 3 godzin. 9. Po upieczeniu odstawić łopatkę na 5 min aby odpoczęła i pokroić w plastry. Uwaga: Ciepła grubo krojona pieczeń idealnie nada się na obiad, zimna cienko krojona jako domowa wędlina.
INSTRUKCJA - krok po kroku: